2018. június 20., szerda

Kiszabadult a szellem a parasztbólKertelés nélkül ki merem jelenteni, hogy a társadalomban végzett károkozás immár hosszútávú, és csak azért nem mondom, hogy végleges, mert egy társadalom ugye évezredekig is képes működni elvben. De a mi életünkben már véglegesnek tekinthető az a szociális rombolás, amit az elmúlt, lassan tíz évben látunk Magyarországon.

Sokan sokszor leírtuk, hogy a lakosság számára a követendő példa az sosem Szabó Magda és Chopin, de nem is Presser Gábor vagy Monet, hanem Pumped Gabó és Berki Krisztián, VV Bármelyik és az aktuális Csöcsös Bula. Ez idáig szomorú, de törvényszerű, más, amúgy civilizált országokban sem a karmesterek és a kvantumfizikusok szoktak a modellek lenni, hanem a segg-száj-stb implantátumok hordozói, és ezek tetovált bicepszű társai. Illetve a politikai és gazdasági szereplők, hiszen közülük is nagyon vonzónak tűnnek a sikeresebbek. Nos, ez itthon sincs másképp. És itt vesz a dolog egy úgynevezett fanyar kanyart.

Ugyanis civilizált országokban a sikeres gazdasági szereplő, mint követendő példa azt üzeni a fiatalságnak, hogy legyél innovatív, legyenek fasza ötleteid, legyél bátor, ne állj meg, ha elbuktál hatvanszor. Tele a Facebook az ő inspiráló történeteikkel, lassú zongorakísérettel olvassuk és nézzük sportolók, filmesek, zenészek, és Muskok, Zuckerbergek, Brinek ámulatba ejtő történetét lassított felvételen, és romantikus fotókon, igaz? Na képzeljük a helyükre a magyar megfelelőiket. Ők 98%-ban valami aljadék alku és/vagy politikai kapcsolatrendszer miatt "sikeresek", a klasszikus nyalós/könyökölős gátlástalan/ordenáré iskolát végezték, gyakorlatilag valós teljesítmény nélkül. Magyarországon ma ott tartunk, hogy kitartott politikus-feleségeket tolnak a pofánkba, és hívják őket sikeres üzletasszonynak, tehetségtelen, semmihez sem értő, a piacon soha egy percet nem dolgozó, ám annál alattomosabb politikai haverok, strómanok és senkiházik az új milliárdosok és "üzletemberek", illetve az új szint az utóbbi években az, hogy már nem is kell alakoskodni a politikusoknak, meg úgy csinálni, mintha szerény kis szolgái lennének ők a választóiknak, hanem sima menetben saját maguk, saját néven állhatnak ki és vállalhatják cégeiket, cégcsoportjaikat, milliárdjaikat. Sőt még ünnepelni is kell őket, hogy bazmeg barátom, te aztán sikeres vagy. Meg okos vagy. Meg ejha vagy. Annyira okos vagy, hogy még édesanyád is megokosodott 82 éves korára, aztán beszállt a sertéstelep bizniszbe.

Hogy a politikus olyan, mint az ország, és vice versa, az legkésőbb Széchenyi óta nem titok. Arról viszont mintha megfeledkeznénk, mit okoz mindez a társadalomban, az emberek fejében, és hogy ez mekkora probléma igazából, a hétköznapokban. Pedig látjuk, tapasztaljuk, ebben élünk. És elég riasztó, amiben élünk.

A munka, a valódi teljesítmény, a tanulás, a folyamatos fejlődés igénye magunkkal szemben 30 évvel ezelőtt megkerülhetetlen alap volt. Még 10 évvel ezelőtt is az "átlagember" normális módszertana volt. Ma már szánalmas, lúzer balfaszok azok, akik ebben hisznek. Hiszen mindenhol azt látjuk, hogy a valós teljesítmény az AZ, hogy kit ismersz. Kivel futsalozol, kivel pacsizgatsz partikon, ki hív fel egy kis szívességet kérni. Ma már nem járnak dolgozni a "menők", hanem okosba nyomják. És mivel közel 10 éve tart ez a rendszer, ki lehet számolni, hogy aki elsős gimis volt, amikor kezdődött, az már nem is pályakezdő korú ma. És mi a szarnak akarjon túlórázni, minek akarna korán bejárni, minek akarna alázattal tanulni, minek akarna 250 nettót keresni? Egyáltalán minek keresne állást? Miért hinne ebben az ócska mátrixban, amikor ott van fater/báty/csapattárs/akárki, aki le tud tutizni egy pályázatot, taó-t, vagy akármi hasonlót?

Ma már az egész országon látszik ez a mentalitás. A suttyóság dicsérete, a proli lét dicsőítése, a prosztó, legalja gondolkodás bátorítása. Ma már nem lepődsz meg, hogy minden kereszteződésben akadályozzák egymást a barmok, hogy az emberek egy bajbajutott kiskutyán fél napig nyafognak a Facebookon, de egy bajba jutott családra rá se néz senki. Ma már elkezdte megszokni az átlagember, hogy a kórházi fertőzés normális oka a halálnak, hogy a fékezhetetlen gyűlölet a napjaink része. Ma már szánalmas ősember vagy, ha könyvet olvasol, ha nem okoskodsz a számláiddal, ha nem lopsz a munkahelyedről, vagy az államtól. Ma már nem sikk, hanem ciki kultúráltnak lenni, már évek óta flörtnek számít az udvariasság, ma már eminens barom, aki képzi magát és nem simliskedni akar, és maradi idióta, aki szeretetre, a munka becsületére, a család erejére tanítja a gyerekeit, nem okoskodni, megkerülni, kapaszkodni, törtetni, aljasnak lenni.

Magyarországon mára a társadalom abszolút többsége számára teljesen értelmetlen, felesleges időtöltés a nyelvtanulás, és egyáltalán a továbbtanulás. Felesleges dolog a széles látókör, faszoknak való az olvasottság, a műveltség pedig kifejezetten gúny tárgyává lett. Ahogy a művészetek, a tudomány, vagy az egyetemek világa is. Manapság nem rendes embernek akarja nevelni a gyerekét az átlagmagyar, hanem rafkósnak. Manapság nem szorgalmas, kitartó, értékrend alapú boldogságra képes embereket nevel a magyar, mert ő maga sem ilyen. Hanem röviden az az életfilozófia, hogy az „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra” első fele átalakult úgy, hogy „amit ma elvehetsz…”

A rombolás kormányzati erősítése megtette és megteszi hatását. Egy torzult önképe alakult ki az egyénnek saját magáról, a környezetéről, az egész országról. Nem éri meg rendes embernek lenni, nem éri meg segíteni egymást, és figyelni egymásra, nem éri meg dolgozni becsülettel, és nem éri meg nyugalomra, békére, megértésre törekedni. Háború van, taposni kell, harcolni kell, őrjöngeni kell, tombolni kell, és mindenek felett vigyázni kell, hiszen támadás alatt állunk...

Azok az emberek rettegik a saját „életformájukat”, féltik a saját „értékeiket”, és legfőképp a saját „kultúrájukat”, akiknek 80%-a egy liter ingyen pálinkáért szinte bármilyen aljasságra kapható. Akik ismeretlen embereket jelentenek fel a rendőrnél pofára, mint 50 éve. Akiktől nem lehet elvenni a munkájukat, mert az vagy nincs nekik, vagy nyomorult napszámosok, közmunkások, ilyen-olyan csicskái a mai rendszernek. Akik vagy nem foglalkoznak a gyerekeikkel, vagy ordibálnak velük, vagy a fenti „értékeket” közvetítik nekik éppen. Akiknek irigyelt és féltett életformája abból áll, hogy melóznak, isznak, ügyeskednek, veszekednek egymással, rettegnek a semmitől, és a nyomorult indulataikat semmiféle kordában nem tudják tartani. Az életüknek nincs célja, terve, nyomvonala, nincs se hobbijuk, se érdeklődési körük, nincsenek igazi barátaik és nincsenek igazi történeteik. Sodródnak a megtakarítások, gyökerek, értékek, célok és jövőkép nélküli teljes szociális sivárságban, és csak az agresszió, a hangerő, a szájszag és céltalan primitív ösztönök jellemzik őket, ők ezekből állnak.

És ezt féltik olyan nagyon. Miközben önként odaadtak és odaadnak mindent, ami egy páros ujjú patásnál különb élőlénnyé teszi őket. De még azok is szeretik egymást. Ezek a szerencsétlenek már arra sem képesek.


15 megjegyzés:

 1. mindenben pontos írás...tűpontos......nagyon fáj

  VálaszTörlés
 2. Annyiban nincs igazad,hogy szerintem ez itt mindig így volt(lsd.Mikszáth,Móricz stb) csak egy ideig azt hittük lehet más is de az inga mindig visszaleng és valószínű ezek már a magyar történelem végső akkordjai.

  VálaszTörlés
 3. Fontos a kritikai nemzetszeretet, de azért én nem gyaláznám a magyart. Főleg, mert a barátaim - és én sem -nem ilyenek. Sok igazság van az írásban, és a gyökerek előretörése is tagadhatatlan, de a magyar nem ilyen. Nem volt és nem is lesz ilyen. Aki járt már olyan helyen, ahol magunk vagyunk és békén hagy a világ, az tapasztalhatta már. Részemről 2015-ös MOGY elég jó tapasztalat volt ezirányban. Persze ez csak az én véleményem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsés helyre, s társaságba hozott a gólya! Nézz körbe egyszer K-Zalában, Közép-Somogyban, de ajánlhatnám Borsod vagy a Nyírség, de Békés vidékét is, ahol a vörös-, narancs- és zöld bárók a valamikori egy-két községet eltartó határt (mezőgazdasági területet) megszerezve a korábbi Tsz 200 - 300 foglalkoztatottja, s eltartottja helyett egy, vagy két - állami támogatásból, azaz az adófizetők pénzéből vásárolt - John Deer traktorral és 15 emberrel művelik ugyanazt a földet, s termelnek a korábbi részben kapás növények helyett könnyen hatékony gabonát, vagy olajos növényeket. Krumplit pedig szlovák, vagy lengyel földből eszik a magyar, már aki nem maradt teljesen munka nélkül, avagy nem csak évi három hónapra kap közunkát. Azt is csak azért, hogy a statisztikában foglalkoztatottként szerepeljen. Ennek a társadalmi hatását híven tükrözi ez az írás!

   Törlés
  2. Ezt én nem tartanám magyar gyalázatnak. A valóságból kell kiindulni. Itt most nem az érzelmek dominálnak! És ez az írás a mai valóságról szól.

   Törlés
  3. "Az Antikrisztus napjai ezek,
   Csillog a világ szörnyű aranyszennye,
   Röhögő senkik, balkörmű gazok
   Szállnak mennybe!" Tóth Árpád: Álarcosan
   De ez oldalközömbös kérdés, 1989 óta így folyik.
   (Most hagyjuk hogy mi volt 1989 előtt, valami hasonló volt, csak nem ennyire durva...)
   Gazdag László

   Törlés
 4. Az írás tökéletes. Annyiban viszont Csabával értek egyet, hogy szerintem is csak egy rémálom, amiből fel fogunk ébredni.

  VálaszTörlés
 5. Az elemzés szükséges, a tünet leírását már egyre több ember megteszi. A gyógyítás mikéntjének/eszközének megfogalmazása is szükséges volna már!

  VálaszTörlés
 6. Magyarország kapcsolati tőke alapú társadalom. A haladó társadalmak tudás alapúak. Ez minden sajátosság és keserűség forrása. Ezt megváltoztatni régóta nem sikerül. Emiatt én is keserű vagyok, de ha beledöglöm is, megpróbálom.

  VálaszTörlés
 7. A legfontosabbnak adsr.hu irásáttartom: ebben az országban akinek nincs "kapocsolati tőkéje" az tehet, amit akar, soha nem lesz "sikeres". Megélhet persze,mha eladja amit termel, de soha nem fog "prosperálni". És ez megjelenik a politika szintjén is. Az ellenzéket pont ennek a "kapcsolati tökének" a hiánya zárja ki abból,hogy valaha is megdöntse a mai hatalmi rendszert, vagy tudása, akarata és szervező képessége egy felfele ívelő úton - ha jól csinálja - nagyon eredményes legyen.

  VálaszTörlés
 8. Sajnos igaz sorok. Viszont tévedés azt hinni, hogy erről a Fidesz tehet. A Fidesz csak épített minderre.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Senki nem mondta, hogy a Fütyesz tehet róla, viszont a sorokból az világosan kitűnik, hogy aljas módon kihasználja, sőt még gerjeszti is az értéktelenség és tudatlanság kultuszát. Igyekeznek a kultúra és a valódi értékes tudás (nem azt, hogy hány kosarat dobott az NBA-ben Larry Bird)még meg lévö csíráit is. Hogy miétr érdeke ez neki.Mert így sokkal könnyebb a zavarosban halászni és a kiszolgáltatott (és alul iskolázott) népet befolyásolni és terelgetni.

   Törlés
  2. még meg lévö csíráit is elfojtani.

   Törlés
 9. Bocsánatot kérek, de halkan meg kell jegyezni, ha úgy gondoljátok, ez az utóbbi tíz év eredménye, akkor az utóbbi tíz év előtti nyolc évet a Holdon töltötték. Vagy nagyon rövid a memóriátok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ezt a hozzászólást linkelem a wikipedia "relativizálás" címszava alá, mint külső hivatkozást.

   Törlés