2017. február 2., csütörtök

A magára hagyott Budapest - nyílt levél a VárosatyáknakTisztelt Főpolgármester úr, tisztelt Közgyűlés, tisztelt valamennyi ún Városatya és Városanya, tisztelt mindenki, aki a Főváros bármilyen típusú irányítási, szervezési, üzemeltetési feladatán dolgozik!


Mi, budapesti lakosok közös nyilatkozatban szeretnénk kifejezni a hálánkat, köszönetünket és szeretetünket Önök, felelős és megválasztott vezetőink, kiemelkedő tehetségű szakembereink és koponyáink, odaadó, Budapestet szolgáló közhivatalnokaink, és különösen az ő rátermett vezetőik felé, azért a közel három teljes hete tartó örömünnepért, váratlan és spontán Téli Fesztiválért, ami Budapesten tapasztalható. 

Mondja valaki, hogy a magyar találékonyság nem világraszóló, nem igaz, hölgyeim és uraim? Hát a világnak melyik milliós fővárosában mernek olyan kreatívak lenni a Városházán, hogy olyan bátor döntést hoznak, hogy idén télen átadják a várost a természetnek? Ki bátorkodna odáig menni, hogy közel hozzuk a várost az őt körülvevő természetes környezettel, azaz ne takarítsunk, gyerekek, hadd menjen egyszer snowboard-dal dolgozni a rózsadombi gyerek, hadd hógolyózzon kedvére a város, és figyeld ezt! - legyen INGYEN koripálya az egész város!!! Mekkora ötlet! Kocsival, lábon, korcsolyával, babakocsival, cekkerekkel, nagymamával, iskolatáskával - na így bulizik, akinek helyén van a golyója, kedves unalmas világ többi része. Három hét alatt a mínusz tizenhéttől a plusz négyig, hózáportól az ónos esőn át a napsütésig minden volt - de Budapest kitart! Budapest nem adja a jégpáncélját, Budapest nem adja a latyakot, a sarat, a mocskot, Budapest nem adja parkolhatatlan parkolóit, Budapest nem adja a súlyosan balesetveszélyes lépcsőit, aluljáróit, kerekes székes fel-, és lehajtóit, az életveszélyes budai hegyi utcáit, Budapest tökösebb gyerek ennél! Minden elismerést megérdemel a városvezetés a korszakos ötletért. Így kell ezt.

Gratulálni szeretnék ahhoz is, hogy mindeközben a Kossuth teret négyzetcentiméterenként pucolta meg annyi kicsi és nagy hókotró, amennyivel pl budai oldal szarban lévő lakossága felszabadítható lett volna, vagy a belvárosi járdák nagy része. Gondolom, délutánra teleszórják a teret kaviárral, a Parlament épületét meg bekenik medvehájjal. Úgy illenék, azt hiszem. De hogy közben a lakosság szórakoztatása se maradjon el, használják ki az átmeneti enyhe időt, és küldjék ki a város többi részére a locsolókocsikat, hogy reggelre ismét készen álljanak az utak a partyra. Mehetnek a járdákra a magasnyomású gőzborotvákkal ellátott mellékutcai forgalomgyilkos brigádok. És én a slusszpoén kedvéért elrendelném, hogy a fővárosi tulajdonú épületekben sós homokot szórjanak szét az épületeken belül, az aulákban. Szerintem értené a poént a város. Az autósoknak viszont mára túl kényelmes dolga lett a tegnap óta zajló enyhe időkben, így a locsolókocsikkal párhuzamosan éjszaka kéne néhány erdőtűz-oltó helikopter, meg repülő. Egyrészt ne aludjon a paraszt, mert kipihenten jobban tud figyelni az úton. Másrészt múlt héten is betöltötte a boldog kiabálás, hangos hahota a város utcáit, amikor reggel egy centi jég alól kellett kifűteni, kikaparni, kikönyörögni a kocsikat.

Aki fázik, úgyis lemegy a hármas metróba, ott sem véletlenül lángol hetente egy kocsi, én tudom jól. Majd hülye lenne ilyen képességű városvezetés hagyni ilyesmit. Igazából csodálkozom is, hogy a buszok közül nem vezényelték még vissza az utcára a stabilan, megbízhatóan meggyulladós fajtát. Amúgy is legendásan jól sakkozik a város a járműparkjával, ez a másik, amivel nemzetközi hírnévre teszünk szert évről-évre. Hogy ha este hatkor kezd el szakadni a hó, akkor az reggelre annyira váratlan, hogy csak a reggeli csúcs felénél, vagy végén érnek oda a hókotrók a város legforgalmasabb pontjaira. Nem lep meg senkit egy olyan városban, ahol az a normál üzem, hogy hétköznap reggel 9.30-kor a Rákóczi úton a buszsávban araszol a kukásautó, ahol az önkormányzati szerelő-forgalomfigyelő-zavarelhárító-tégedbaszogató szolgálati járművek keresztbe-hosszába közlekednek kedvük szerint. Akinek van, annak a villogó csak addig megy, ameddig átmegy a piroson, záróvonalon, forgalomtól elzárt területen - megszoktuk, hogy az ilyen autó össze-vissza parkol, ahogy megszoktuk, hogy az áruszállítás is kettős indexszel áll a külső sávban délelőtt 11-kor, de ha én félreállok 2 percre, mert várok valakit, akkor bekopog egy egyenruhás ember, aki egyrészt 4-6 féle ismeretlen egyenruha közül visel valamit, utasít valamire barátságtalanul és fenyegető stílusban, majd gondolom visszasétál a bázisra és felveszi a tőlem kapott fizetését, dehát ezt aztán már tényleg megszokta a budapesti (is)

Edzett város ez. Sok hülyeséget kellett végignéznie már, sok idiótát kellett elviselnie már, és ehhez képest valódi bajt, katasztrófát és szörnyűséget is látott már persze. De ettől még ma és itt most mi élünk. Élnénk. Értünk mindent. Tudjuk, milyen hely ez, milyen város ez, tudjuk, kik maguk, és tudjuk, mit gondoljunk magukról, úgy mindenkiről. Úgyhogy ennek megfelelően nem kérünk sokat.

1. Takarítsák ki ezt a rohadt várost. Időben. Mindenhol. Alul, fölül, Pesten, Budán, járdán, megállóban, lépcsőn. Mert momentán, ahogy pestiesen mi mondani szoktuk, momentán mi a faszom van itt, uraim?!
2. Tudtommal van egy halom fővárosi cég, alvállalkozó, és félmillió közmunkás ebben az országban. Biztos jutna ezekből összesen 2500 ember Budapestre, 2500 jégtörő lapáttal, ásóval, csákánnyal, anyáddal.
3. Tudtommal ezek a cégek a pislogástól az orrfújásig mindent leszámláznak lelkiismeretesen. Talán "megbeszélhető" velük, hogy néhány ezer kar-orr-láb-bármi törés bekövetkezte előtt és helyett most segítsenek rendet csinálni extra gyorsan.
4. Tudtommal Olimpia szervezésére szeretne pályázni ez a város. Ahogy a híres vicc mostanában megvalósult, inkább egy rendes hétköznapot tessék megszervezni. Bele se mennék a részletekbe, menjen ki bárki az utcára egy órára, és nézzen körül. Maguk szerint úgy fest ez a város, úgy üzemel ez a város, úgy áll ez a város, mint ami gördülékenyen lehozná további 500.000 sportoló és 6-8 millió turista jelenlétét? Most komolyan, minden más paramétertől függetlenül is, milyen valóságosabb, nyilvánvalóbb, egyértelműbb bizonyítványt akarnak maguk kiállítani ennél? Ez a város pontosan egyenlő távolságra van az Olimpia megszervezésétől, egy Mars-űrhajó Budapestről történő fellövésétől és egy budapesti tengeralatti obszervatórium megépítésétől.
5. Tudtommal aránylag sok jogcímen fizetünk sokféle adót, járulékot és hozzájárulást a város valamennyi részének működtetéséhez. Nem tudom, Önök vettek-e már igénybe valaha szolgáltatást úgy, hogy fizettek érte, de a szolgáltatás-ellenszolgáltatás jelenleg úgy aránylik Budapesten, mintha egy fodrászüzletben egyszerű, modern frizurát kérnék, és válaszképpen lepisálnák a cipőmet.
6. Végül, de nem utolsósorban ismét aláhúznám a gyalogos közlekedés problémáját. Életveszélyes, és megdöbbentő, hogy a város lakossága hetek óta az úttesten sétál, mert a járda járhatatlan. Hatalmas közlekedési csomópontok összes megállója, átkelője hetek óta jégpáncél alatt. Fotók ezrei bizonyítják a neten, hogy maguk egyszerűen ignorálják napi több, mint egy millió ember közlekedését, testi épségét, az alapvető életszükségletek ellátásához szükséges feltételeket. Hogy megy ki egy nyugdíjas az utcára? Hogy engedje el bárki a gyerekét? Hogy jutnak el az emberek dolgozni, hogy intézik a dolgukat, az életüket? Mi van magukkal, ott fent? Minek kell még történnie a városban? Majd megint remegő pofával kiáll valamelyik, hogy szörnyű, ami történt? 


Én azt gondolom, jelenleg két lehetőségünk van. Egyik az enyhe idő. A másik, hogy jön majd az sms nemsokára maguktól, hogy üljünk át egy másik városba. Én mégis azt kérném, szorgalmaznám, követelném és ordítanám, hogy a harmadik lehetőség az, hogy kimentek és rendet csináltok. Azonnal!15 megjegyzés:

 1. Viszont> minden nyáron szépen megnyugtatnak mindenkit,hogy felkészültek a télre>,ezzel is bizonyítva, hogy a pór népet hülyének nézik.Ezeket a patkány népséget ilyenkor kellene kiterelni az utakra villamos, és vonat megállókba,had élvezzék a felkészültségüket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg, minden évben felkészülnek a télre, csak a HÓESÉSRE, az ÓNOS ESŐRE és a JÉGRE NEM! Mindenre ők sem tudnak felkészülni... De legalább tudják, hogy minden évben jön a tél....

   Törlés
 2. Szívemből szólt, köszönöm!

  VálaszTörlés
 3. Nem értek rá.....várták Putyint

  VálaszTörlés
 4. Hasonlókon gondolkodtam egyrészt megpróbálva elhagyni a lakóhelyemet, másrészt körülnézve a köztereken. Itt csak büntetni tudnak, bármiért. De tenni valamit azért a fővárosért, amiről annyiszor elmondják, hogy a világon az egyik legszebb? Hát azt nem.

  VálaszTörlés
 5. Ugyanez van az én vidéki kisvárosomban is (Polgár). Ilyenre nem emlékszem, mióta eszemet tudom, hogy ennyire sz*rtak bele az utak járhatatlanságába. A városon keresztülhaladó főút volt csak tiszta végig, az összes többin letaposott hóból kialakult vastag jégpáncél, és a járdákat is csak minden 2-3. lakos takarította el a háza előtt. Most meg 15 centis jégkásában kell caplatni, illetve hasonlóan mély "tavacskákban".
  Szóval ez lehet, hogy valami új, országos policy...

  VálaszTörlés
 6. Fehérvári úton…

  … nyárra épült meg a vágány,
  félév elteltével má’ gány,
  s villamos sem járhat rajta
  fagy miatt. Beltéri fajta?

  Készülgetett hosszan, drágán,
  most pedig a semmi ágán
  pufognak ki pótló buszok,
  s bennük verítékben úszok.

  Megállókban jégi jelnek
  okán népek esnek, kelnek,
  s dugóban sok dízel szmogol;
  Abszurdisztán a’la Gogol!

  Járdán bár tél fagyaszt hólét,
  plakátokról süt a jólét,
  s jön szembe a százötödik
  „Magyarország erősödik!”

  „Újabb lendületes líra. Kevesebb a zökkenő benne, mint a felújított Fehérvárin, és több benne az ifjonti hév, mint egész Budapesten. A versek közérthetőségének mindenesetre jót tesznek a közállapotok. Frady Endre erősödik!” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

  „Ki kell jelentenem, hogy a Fehérvári út gazdaságos rekonstrukciója során a vágányokat magas színvonalú tervekből, minőségi anyagokból és hibátlanul dolgozó kivitelezőkkel valósítottuk meg, így a most kialakult válsághelyzetért természetesen nem vállalhatunk semmilyen felelősséget! Minden a nagy hideg miatt van! A tél a hibás!” /Gigazseb Gerzson, beruházási főbiztos/

  „Naponta egyre több embert hoznak be a mentők a Fehérvári útról a baleseti sebészetünkre, ám nekem nincs velük semmi teendőm, mert jelenleg én magam is itt fekszem. Engem a Móriczról hoztak be, miután elütött egy Fehérvári útról kanyarodó mentő.” /Dr. Gipsz Géza, traumatológus szakorvos/

  „A Brezsnyevet sétáltatva a jeges zebrán megcsúsztam, a vágányra estem és eltört a lábam. Rögtön sínbe is tettem. Még szerencse, hogy nem járt a villamos!” /Térdkalács Tibor, ebcsontkovács/

  „Hiába erősködik, költő úr, Magyarország igenis erősödik! Maga nem nézi a köztévé híradóját?! Egyre több politikusunknak van szép háza, új autója, versenyképes jövedelme és tisztességes megtakarítása! Csökken a rezsi, nő a nyugdíj, épülnek a stadionok meg a kisvasutak, és a maroknyi hazaáruló sem akadályozhatja meg, hogy megrendezzük minden idők legszínvonalasabb olimpiáját! Magyarország jobban teljesít!” /özv. Ferritél Ferencné Neri Nóra, nagynyugdíjas és ideológiai aktivista/

  „A költő – tőle meglehetősen szokatlanul – ezúttal nem a sor-, hanem a kar- és lábtörésekre helyezi a hangsúlyt, bár magában a műben mindez csak áttételesen szerepel, ahogy a feltöretlen jég hátán túlélni kénytelen utasok is át lettek téve a villamosról a pótlóbuszra. Plakát és valóság, életpálya és életpályamodell, beltér és kültér, tisztesség és korrupció – ezek az antagonisztikus ellentétpárok jinjangolják egyensúlyivá a szélsőségekbe belefagyott abszurdisztáni tél önveszélyes életigenlését. Na, megyek járdát sózni!” /Lapát Lipótné Kősó Kokilla, középiskolai magyartanár és másodállású gondnok/

  „Írogatunk, gyanúsítgatunk?! Hanyagságot, netán korrupciót sejttetünk a sorok között?! Arra nem is gondolunk, hogy az utat az eredeti, még a kommunista rombolás előtti állapotában akarjuk helyreállítani?! Már a tihanyi apátság alapítólevelében is az áll, hogy, Feheruuaru rea meneh hodu utu rea, vagyis Fehérvárra menő hadiútra. Ezek szerint a Fehérvári út már akkor is hadiút volt, mi pedig most közpénzt nem kímélve visszaállítottuk a hadiállapotot!” /Lenyúloncz Laborc, a Kiemelt Állami Osztogató Szervezet (KÁOSZ) igazgatója/

  „Mi ez a jeges úton biciklizéstől eltört karú kolléga Kisbigbeli paradicsomleveséből ebéd közben kilopott betűtésztából véletlenszerűen elénk fröccsentett szószéklet?! Ha apám ilyen verset írt volna, anyám akkor sem ment volna hozzá, ha százan bíztatják. Frady Endre egy járókerettel a jégen bukdácsoló nyugdíjasra emlékeztet, aki esik és kel, de az élete árán is elcsúszik a lottózóig. Ez a szerencsétlenség is újra és újra pofára esik a költészet jégpáncélján, de mindig feláll, nekiveselkedik és bever egy újabb szöget az irodalom koporsójába! Neki mikor ver már be valaki egy jó nagyot?!” /Puzsér Róbert, kritikus/

  „Nyugalom, Robikám, mindennek megvan a maga ideje! Megütni nem fogom, mert abba belehalna, de ha a fagyott nyálammal a megfelelő helyen köpöm homlokon, akkor helyrebillenhet az az aprócska agya.” /Chuck Norris/

  VálaszTörlés
 7. Ez a színtiszta siralmas Magyar valóság,amit nem akarnak meglátni azok, akiknek az lenne a dolguk, hogy ez ne így legyen! Igen, ki kéne takarítani,és minél előbb!

  VálaszTörlés
 8. Ha vége a mostani helyzetnek, mert felmelegedik az idő, felszárad a víz, ott marad alatta az a több éves mocsok, ami a Belvárosban is - hihetetlen- de megvan. Éppen beszélgettünk arról, hogy a gyerekeim azt tanulták, hogy az utcaseprőnek előre kell köszönni, mert ISMERTÜK! Kihaltak? Álcázták magukat közterület felügyelőknek? Nosza, kapjanak már fel seprőt, talicskát két büntetés között!Hol vannak a régi utca porát csökkentő locsolókocsik? Hol vannak a járdán dolgozó kutyakaka- ma már inkább emberi ürülék gyűjtő kis motoros kocsik? Vajon mire használják őket? Az ég szerelmére! A Belváros tele van patkányokkal! És jön a nyári 40 fok mindenki meglepetésére? Pestis járvány kell, hogy tegyenek valamit? Az nem fog válogatni a polgárok között! Szégyellem magamat mások helyett

  VálaszTörlés
 9. Úgy gondolom, EHHEZ az ÍRÁS-hoz NEM(!) kell KÜLÖN komment... :( :( :( :( :( :(

  VálaszTörlés
 10. Itt minden szóval egyetértek !

  VálaszTörlés
 11. Kedves Gábor!

  Engem Pokorny Szilárdnak hívnak, a www.szeretlekmagyarorszag.hu munkatársa vagyok. Portálunk rendszeresen és alkalmanként is közöl bloggerektől vendégposztokat, illetve utánközléseket, amelyekben természetesen feltüntetjük a szerzőt és forrásként, linkkel az eredeti megjelenés helyéül szolgáló blogot is.

  A fenti írását nagyon találónak érezzük, és szeretnénk az engedélyét kérni, hogy a fenti feltételekkel utánközölhessük.

  Várom mielőbbi válaszát itt, vagy a pokorny.szilard@szeretlekmagyarorszag.hu e-mailre.

  Üdvözlettel:

  Pokorny Szilárd

  VálaszTörlés
 12. Szia, totál egyetértek a tartalommal, de ilyen háttérrel, ilyen betűtípussal írni, fejlövés az agynak. nem csodálom, ha a város atyák nem olvassák végig. még most is jojózik a szemem. Zsuzsa

  VálaszTörlés