2016. november 21., hétfő

Gyerünk Katinka, gyerünk lázadó úszók - veletek van minden jóérzésű ember!
A Facebook-on minden vonatkozó bejegyzésed (persze az összes többi is) futótűzként terjed. Őszintén remélem, hogy eszetlen jó érzés, hogyha megszólalsz, azt minden valamire való magyar újság lehozza, idézi, fontosnak tartja megírni. Tényező lettél, jelenség lettél, említeni sem kell, mennyire megérdemled. Azt viszont meg kell említeni, hogy azon ritka olimpiai bajnokok közé tartozol, akik a nehezebb, mégis  a jó oldalon szállnak be egy ritka hálátlan küzdelembe. Általában az a véleményem, hogy sportoló meg zenész ne politizáljon, mert nem az a dolga. Az meg feltétlenül a mindenkori véleményem, hogyha ismert sportoló közügyekben hallatja a hangját, akkor rendkívül nagy kínnal válogassa meg, mibe szól bele, hol jelenik meg, mihez adja a nevét. Rossz példa sajnos sok van Magyarországon, de olyan, amit Tőled látunk, Katinka (és ahányszor csak megszólítalak, mindig gondoljuk melléd Shane-t is, hiszen ahogy a medencében, itt sem vagy egyedül hála istennek), szóval amit tőled látunk, arra hirtelen nem is tudok példát mondani az emlékezetemből. És ennek több oka is van. Ezért gondoltam, hogy írok egy posztot neked, nektek, rólatok.

Először is ne feledkezzünk meg arról, hogy amikor te nekimentél tiszta erőből a Magyar Úszószövetségnek, akkor még nem voltál olimpiai bajnok. Hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, pedig ez nem elhanyagolható szempont sem tárgyalási erőpozíció, sem bátorság szempontjából. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy évek óta milyen elképesztő támadásoknak vagy kitéve, először csak a szövetségen belüli aljas mocskoskodások tekintetében, de a januári szerződés-széttépős jelenet után a sajtó és a magyar facebook egy része is ocsmány módon neked és férjednek támadt.

Én még emlékszem, hogy Shane egy mocskos pénzhajhász görény volt, én még emlékszem, hogy te hazaáruló voltál, Katinka. Mi nagyon sokan emlékszünk, hogy ti ketten pénzéhes, hálátlan, magyarellenes szemtelen disznók voltatok. Emlékszünk nagyon is jól, hogy titeket Amerikába zavartak, és azt követelték sokan, hogy te ne magyar színekben indulj az olimpián. Sőt ne indulj egyáltalán. És természetesen arra is élesen emlékszünk, hogy ugyanezek a hangok az első aranyad napján hirtelen kussolni kezdtek. Arra meg pláne emlékszünk, hogy a harmadik aranyad után ugyanezek a hangok, ugyanezek a sajtótermékek a mi legendás Katinkánkról írtak. A hirtelen tiszteletbeli magyarrá lett, hirtelen kedves fickóvá lett, hirtelen szerető férjjé és csodálatos társsá lett Shane-ről írtak. Nem felejtjük el, pedig mit tudtunk, és mit tudunk mi, egyszerű szurkolók, Katinka. Semmit sem tudunk arról, amin neked, nektek keresztül kellett menni.

De az nyilvánvalóvá lett, hogy titeket sok más úszóval együtt zsaroltak. Fenyegettek. Bántottak és basztattak. Az nyilvánvaló az elmúlt 1 év nyilatkozataiból, akármennyire szelíden, akármennyire diplomatikusan fogalmaztok is (hála istennek nekem nem kell), hogy egy gusztustalan, elvtelen, becstelen szövetség minden hájjal megkent elnöke sértve és támadva érezte hatalmát és birodalmát Tőled, Katinka. Mert független vagy. Mert megengedheted magadnak, hogy független legyél anyagilag, erkölcsileg, minden szempontból. Téged aztán semmi nem kényszerít, hogy Magyarországon élj, magyar színekben ússz, téged tényleg "csak" a magától értetődő hazaszeretet visz. Az a fajta, amiről ezeknek fingjuk nincs. Akik szétrombolják, ellopják, tönkreteszik a magyar úszósportot huszonsok éve. És nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy te nem a népszerűség, és még kevésbé a pénz miatt szálltál ringbe. Te nem valami hagymázas politikai bullshit miatt szálltál be, te nem az úszás utáni életedre gyűjtesz krediteket - Te a sportágadért aggódsz. Te - és ezt immár minden kétséget kizáróan többszörösen bizonyítottad - az úszás, az úszók, a sporttársaid, az edzők, az utánpótlás érdekében cselekszel. És ez sajnos igen ritka dolog ebben az országban Katinka. És ezen a ponton emelném ki, hogyha holnaptól soha többet meg sem szólalsz, ha holnaptól beszüntetsz minden akciót, ha holnaptól soha többet magatokon kívül másra egy betűt nem pazaroltok Shane-nel, te akkor is, már most is kivételesen sokat tettél, és neked Katinka minden elképzelhető tisztelet, elismerés, megbecsülés jár azért, amilyen vagy, amiért eddig ezt tetted és merted tenni, amiért ilyen lányt neveltek belőled. Gratulálok, sőt GRATULÁLOK ezért, és ezért külön.

Nekem az első olimpiai úszóélményem a tévében élőben a híres "Gyere Egérke, gyere kicsi lány!!" volt. Minket olyan szinten elkényeztetett a magyar úszósport, hogy nekünk a Güttler Karcsi, a Szabó Joe, a Czene Attila remek úszónak számított, dehát a Darnyi, meg az Egerszegi mellett amolyan megtűrt tehetséges gyerekeknek tűntek. Nekünk az, hogy egy olimpián úszásban aranyat nyerünk, az nem sokkoló történelmi siker volt, hanem a világ legtermészetesebb dolga. Ha nem nyert az egyik, majd nyert a másik másnap. Vagy aznap. Őszintén megmondom, sima úszó világbajnokságokat már sokszor nem is néztem, csak elolvastam a végén, hogy tizenkettő, vagy tizenhat aranyat nyertünk. Fiúk és lányok ontották az érmeket, az éremtáblákat megnyertük, a világ úszó csodanemzete mi voltunk. Amióta az eszemet tudom. Az úszóink Magyarországon hősök voltak. Az utcán odaszaladtak hozzájuk. A tévében ódákat zengtek róluk. És nem utolsósorban a leghalványabb fingja nem volt senkinek arról, hogy ki a szövetség elnöke. Az ugyanis egy lényegtelen hivatalnok, aki a hőseink kívánságát lesi, lábát csókolgatja, és leginkább számunkra, laikus nézők és szurkolók számára egy láthatatlan ember.

Innen jutottunk oda, hogy van egy Hosszú Katinkánk, aki ma már a becsületét menti meg a magyar úszósportnak, aki nélkül sokkos állapotban ért volna véget ez az olimpia az úszást tekintve (a többit meg Danuta meg a vívók rakták oda, és ez persze az egész magyar élsportról sokat elárul, de ez egy másik poszt....). A mai gyerekeknek, a mai tévénézőknek te vagy az Egerszegi Krisztinája. És akkor téged a saját úszószövetséged megzsarol?! Megtámad? Helyreutasít és meghazudtol?

Már elnézést, de micsoda? Hol a szobrod, Katinka? Hol a dal, ami rólad szól, hol van a medence, a sportközpont, amit rólad neveznek el? Miért nem gyaloghintón közlekedsz, és miért nem Gyárfás Szarumán Tamás viszi azt a hátán a többi genny alakkal együtt? Neked saját sportegyesületben a biztonságos, mert lenyúlják az utánad járó támogatást? Hogy a retkes úristenbe, Katinka? És - hogy, hogy nem - kiderül, hogy az EGÉSZ magyar úszóelit abban a helyzetben van, hogy a felkészülési pénzeiket sem fizetik ki, illetve azt is ordenáré, elvtelen, becstelen, vállalhatatlan feltételekhez kötik? Zsarolják az úszóinkat, akik a jövő évi VB "nagyívű fejlesztései" árnyékában lényegében úszni sem mindig tudnak hol? Meg úgy kell összetarhálni az edzéseket, a lehetőségeket, miközben amerikai, kínai, angol és összes többi ellenfeleitek futurisztikus elit sportlétesítményekben, privát helyszíneken, elképesztő tudós/edző/menedzser/szponzor/stb háttér biztosította maximális biztonságban, a legmagasabb szakmai színvonalon gyakorolnak ellenetek?

Mi meg ott tartunk, hogy épp levakartuk egy visszaeső nemi erőszakoló nevét egy uszodáról, hogy egészen elképesztően szégyenletesen alacsony színvonalú nímandok magyaráznak a szövetségben, de lemondani eszében nincs senkinek, hogy fajankók és hiteltelen, deklasszált, semmirekellő emberek mutogatnak rátok, és lekezelő hangú nyilatkozatokat tesznek rólatok, akiknek köszönhetik a munkájukat, akikért dolgozniuk kéne? Ez megy itthon?

Hát akkor én írok egy posztot, kedves Katinka, Shane, és mindegyik másik úszó, aki mellétek állt. Akkor én kiállok mellettetek, én támogatlak benneteket, és kiordítom magamból, hogy nem vagytok egyedül, de nem is heten vagytok. Ti minden jóérzésű, sportszerető, kulturált, normálisan gondolkodó magyar embert képviseltek, és mindegyik ilyen ember támogatását bírjátok. Akkor én biztosítalak Benneteket arról, hogy milliók értenek egyet veletek, szorítanak most (is) értetek, ezek ellen. Akkor én is ordítok, hogy TAKARODJ Gyárfás Tamás, takarodj teljes elnökség, takarodjatok legalja, dilettáns, mocskos ellenségei az úszósportnak, az úszóinknak, takarodjatok a medencék és ellopható fejlesztések közeléből, takarodjatok a sportolóink, a gyerekeink közeléből, undorító senkiháziak. Nekem nem kell viselkednem. Nekem nem kell meghajolnom. Nekem nem kell szépen fogalmaznom.

Elég volt ebből, hogy az egész úszósport visszataszító kétes üzelmek, kétes üzletek, kétes beruházások, diktátori módszerek, elnyomás és zsarolás aljas nyomorult egyvelege. Elég volt ebből, hogy függőségi viszonyba taszított sportolókat nem felemelnek, nem támogatnak, hanem egyszerűen rombolnak mindent és mindenkit, megfélemlített gyerekek tördelik a kezüket, hogy merjenek-e lázadni, ahogy az újságban olvasom. Lázadni?! Hogy mi? Olimpiai bajnok úszók a saját sportáguk, saját érdekeik, saját eredményeik védelmében szót emelnek, és ezt lázadásnak nevezzük? Itt tartunk? Hogy lázadhatna, amikor ÖVÉ az úszósport, hogy lázadna, amikor Ő MAGA az úszósport?


Mi kell még, hogy lemondj, Gyárfás Tamás? Mi lenne elég? Minek kéne történnie még ebben a nyomorult, szétzsarolt és szétlopott, szétzilált, szétfenyegetett és széttaposott sportágban, hm? Mivel lennél elégedett? Hogy mersz még nyilatkozatokat kiadni, hogy mersz még kamera elé állni, hát hány gyanús és elfogadhatatlan ügynek voltál már a főszereplője az elmúlt 25 évben? Hány úszókarriert kell még tönkretenned? Hány gyereket kell örökre elzavarnod a medencéből? Hány aranyérmet kell megakadályoznod, hány edzőt és hány tanítványt kell még kicsinálnod, hogy elégedett legyél? Mi hiányzik még, Tamás?

Nem csak heten vagytok, Katinka. Akármi is lesz, akárhogy is lesz, nem csak heten vagytok. És ha arra kérsz, hogy ordítsunk, zengeni fog minden, azt megígérem a magam részéről. Csak abba ne hagyjátok. Csak fel ne adjátok. Szurkolunk, és veletek vagyunk, ahogy csak bírunk, rendben?

Akartam, hogy tudjátok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése