2018. április 11., szerda

Szép öcsém, be nagy kár, hogy apád paraszt volt, s te is az maradtál
Vasárnap éjszaka óta próbál megnyugodni a normális ember, én is azért várok ezzel a poszttal napok óta, hogy leírhassam, most már az agyam, és nem a szívem írja  ezeket a sorokat - de nem megy. Nem megy azért, mert éveket tettetek abba a projektbe, hogy felbasszátok az embert - sikerült. Éveket öltetek abba, hogy nyílt színi gyűlölet, indulat, őrjöngés legyen - ez egyszer legyen. Ez egyszer nem várok tovább, hogy higgadtabb legyek, nem várok tovább, hogy okos érveim legyenek a tombolás helyett, hanem akkor jöjjön vegyesen, ahogy azt belém neveltétek az elmúlt években.


Lehet, hogy furcsa lesz, de én szeretném megköszönni a vasárnapi választásokat. Szeretném megköszönni sok mindenkinek és sok mindenért, mert egy csomó dolgot, amit évek óta próbál több tízezer, százezer jóérzésű normális ember elmondani, megmagyarázni, megértetni, azt nem kell soha többé. Pl:

- Magyarországon nincs demokrácia. Pont. Leginkább azért nincs, mert ha van egyetlen dolog ebben az országban, amiben kormánypárti és ellenzéki egyetért, az az, hogy ez az ország Orbán Viktor országa, az ő egy személyi döntései irányítják ezt a helyet, ő a tulajdonosa, menedzsere, főnöke egy személyben mindennek. Nem akarom részletezni, mind tudjuk. Ahogy azt is, hogy ahol 1 ember a góré, ott per definíció nincs demokrácia. Hogy az mi, arról lehet most újra 4 évig nyenyegni, de nem demokrácia, az biztos. És azért nem kell erről vitázni, mert minden oldalon minden ember úgy ment el szavazni, hogy ezt pontosan tudta, sőt ezért ment el szavazni. Egyik ezt akarta még sokáig, másik ezt akarta befejezni. Úgyhogy köszi, erről akkor nincs több vita

- Magyarország nem európai értékrendű ország, hanem egy ún keleti típusú autokrácia. Lásd újra a fentieket. 4 éve másról sem szól ez az ország, mint hogy állítsuk meg Brüsszelt. Megállítottátok. Akkor ne gyere nekem holnap azzal, hogy szerinted mi fejlett nyugati ország vagyunk, meg hogy büszke európai vagy. Küldd a gyerekedet Voronyezsbe nyaralni, Novoszibirszkbe egyetemre, és a NER-ből kilopott pénzből vegyél házat a Krímben. Ne Ibizán lazulgassál hunyorogva a migráns kurvák között, baszod. Hanem menjél oda, ahová szavaztál.


Fentiek legkésőbb hétfő óta száraz tények, nincs róla többé mit vitázni, meg dumázgatni.

Meg szeretném ezen kívül köszönni a vasárnapi választásokat az ellenzéknek. Szándékosan nem osztom fel pártokra, és emberekre, mert a penészben sem keresem meg a szebb, a károsabb, az alaposabb és a lustább penészdarabokat, hanem egyben dobom ki az egészet a faszba. Ahogy benneteket is. Én egy sima ellenzéki szavazóként kérem, sőt követelem, hogy húzzon mindenki a büdös francba, és nagyon kérem, hogy hagyjanak minket most már békén. Vonuljanak vissza a közélettől, hadd érezzük mi, ellenzékiek azt a tátongó űrt egy pillanatra, amelyikben kinőhet talán egy új garnitúra, aki nem úgy érzi, hogy ahhoz, hogy az igazi ellenfélhez hozzáférjen a politikai pályán, előbb egy gyalázatos házi bajnokságban kell részt venni, amelyik arról magyaráz nekem, ellenzéki szavazónak, hogy most éppen a Fidesszel harcol, miközben nevetséges, elvtelen, aránytalan, kicsinyes, hazug, átlátszó eszközökkel gáncsolják, nyírják egymást, és közben a közönség kedvéért úgy tesznek, mintha gondolkodnának, mintha együttműködnének, vagy mintha egyáltalán érdekelné őket a kormányváltás. Évek telnek el egy ciklusból nettó látható munka nélkül, aztán néhány szignifikáns ügy mentén van egy kis hangoskodás, a háttérben pedig kinek-kinek ízlése szerint helyi együttműködési lehetőségek a hatalommal. Vállalhatatlan ez az egész. Tessék lemondani, tessék átalakulni, megszűnni, újra gondolni ezt az egészet. Ez nem választék, hanem egy szégyen. Az ellenzék ma ott tart, hogy nem programok, értékek mentén méricskéljük őket, meg kompetencia alapon, hanem ma Magyarországon szinte mindenki, aki kormányváltásra szavazott, az valamilyen kompromisszumos, vagy kényszerű szavazatot adott le. Nevetséges és felháborító. Az volt a döntési színvonal, a vízválasztó közöttetek, hogy vajon melyiket mennyire korrumpálta a hatalom. Ebből válasszak? Köszi, nem. Viszonhallás.

Meg szeretném köszönni a Fidesznek és Orbán Viktornak, hogy győzött. Ha szar, legyen nagyon szar. Ha már 8 év alatt sikerült ezt az országot morálisan és társadalmilag ilyen szinten atomjaira zúzni, de a parasztnak még mindig nem elég, akkor tessék még sokkal durvábban szétbaszni őket. Hajrá, itt a szélessávú kérharmados pálya. Én eluntam, hogy szóljak, figyelmeztessek, hogy riadót fújjak, hogy felhívjam a figyelmet. És akkor itt üzennék is Magyarországon a tisztelt kérharmadnak. Annak is, aki pontosan tudta, hogy hova és mire szavaz, és annak a drámai tömegnek is, amelyiknek valójában halovány fogalma nem volt, hogy mit csinál (mert a mi fogalmaink szerint önrendelkezésre alkalmatlan, vegetatív képességű emberekről van szó - ja igen, a píszí beszédet is befejeztem!), szóval igen, nekik is üzennék:

Gratulálok! Ugye a kisebb csoport, a NER haszonélvezői, azok családjai, barátai, haverjai, wannabe ner gyerekek és mindenki ezen a vonalon - nekik csak annyi mondanivalóm van, hogy az érdemtelenül szerzett vagyonnak ugyanolyan az íze, mint a vásárolt nőnek. A látszat stimmel, de a lényeg nincs ott. A tehetséggel, munkával, ésszel megkeresett pénz, kocsi, lakás más helyet foglal az ember lelkében, arra a lopott lóvé sosem lesz jó. Arra a büszke, kellemes bizsergésre, amit az az ember tud érezni, akinek van kitartása dolgozni, van lelke, becsülete, lelkiismerete. Persze értem, hogy vásárolt nővel is el lehet játszani, hogy szereted, sőt, hogy a feleséged - van, akinek ez bejön, mint lopott jachton a páváskodás. Nem is tudjátok meg soha, milyen az a másik. Amikor úgy szeret a nő, ahogy vagy. Amikor egy 30 négyzetméteres nyaralócska terasza igazából tényleg jobb, mint Monte Carlo. A másik érzést sokkal többször érzitek. Amikor te nézed ki magad az étteremből, mert belül tudod, hogy nem vagy odavaló.

A nagyobb ner csoportnak, a fidesz szavazónak is üzennék. Igen, gondolom, hogy most jó érzés. Vagy afféle. Biztos nincs benned zavarodottság, vagy az a fura átvertek-feeling, pedig viccből megpróbáltad, de nem találtad Soros György nevét a szavazólapon. Nincs benned kétely, hiszen jó helyre szavaztál, és lám, nincsenek sehol a migránsok. Nincs benned kétely, pedig a falvak és kis népsűrűségű területek leszavaztak a Fideszre 80% általános arányban, és fogalmad nincs, ez mit jelent. Az eddig kialakult feudális életviszonyaidat most konzerváltad tizenéves távlaton. Faluban a polgármester a munkaadó, közmunkás a falu, se képzettség, se nyelvtudás, egy minden szempontból röghöz kötött kényszerpálya. Lényegében az önrendelkezési jogát adta fel a falu népe. Hogy dönthessen róla, mi a munkája, hol és miben lakik, mi az életformája, időbeosztása. Hova jár, és jár-e a gyerek, satöbbi. Milliós létszámú emberről beszélünk, aki a saját kényszeréletére szavazott. Mi több, ezekben a  falvakban a leggyakoribb, hogy alapítványok segítenek tanulni, hoznak háztartási gépet, ruhát, kis képzést, ételt, élhetőbb körülményeket. A falu meg leszavazott arra, hogy ezeket az alapítványokat bezárják, ellehetetlenítsék. Egy odavetített rettegés miatt. Én értem, hogy a kormány aljas, és körbezárta ezt a népséget az információs kerítéssel, értem, hogy nem jutnak infohoz, értem, hogy fogalmuk sincs - és nem, mégsem értem meg, bocsánat. Az alultájékozottság, a tudatlanság és urambocsá a butaság egy pontig tolerálható, követhető, érthető. Egy ponton túl pedig tehetetlen az ember. Ha valakik tömegesen hosszú időre tönkre akarják tenni az életüket, és lényegében egy állami gyámság alá helyezik magukat a szavazatukért cserébe, azokat én nem tudom sajnálni.

Ne haragudjon a világ, de érdeklődni, nyitva lenni, tanulni vágyni, jobb életre vágyni nem egy kiváltság. Többet tudni, többet érteni, logikusabban gondolkodni, jobban átlátni nem kevesek kincse. És egy szint alatt megmagyarázhatatlan. Ahogy a 8 éves gyerekednek sem magyarázod el reggelenként, hogy lélegezzen rendszeresen napközben. És nem, senkit sem lehet megmenteni, aki nem akarja. Most majd bezár egy csomó alapítvány, majd most abbahagyja egy csomó önkéntes, aki hétvégenként segíteni járt eddig, most majd nem utal egy csomó csalódott ember, akinek a fasza tele lesz azzal, hogy ő évek óta utal neked, te meg tömegesen leszavazol arra, hogy az ő gyerekét ne műtsék meg. Ne tanuljon színvonalas iskolában. Vagy letartóztassák az egyetemista srácait, akiket nyitott gondolkodásra nevel. A te életed minden területen ezerszeresen kiszolgáltatott az övéhez képest. Neki ugyanis lesz munkája, mert kivándorol a fél ország, tehát rá szükség lesz. Rád nem, mert nem tudsz (bocsánat) magyarul sem piacképesen se megszólalni, nem tudod, mi az a Windows, az applikáció, és a FaceTime. A 21. század első negyedének a végére ősemberré változtál, és most aláírtad, hogy az is akarsz maradni. Napszámos és közmunkás, betanított munkás tudsz lenni, életed havi 300 eurós költségvetésből áll, nem vagy ura döntéseidnek. Kényszer és külső erő diktálja neked, hogy mennyit alszol, mikor eszel, mikor és mennyit dolgozol, mennyit keresel. A városi rohadék, aki az ellenzékre szavazott, nagyobb arányban talál munkát, képezi tovább magát, tud külföldre menni, ezerszer annyi lehetősége van. Ő majd megoldja a NER-Magyarországon is. Ő hozzád képest nagyon széles lehetőségekkel fog élni, miközben ő a rendszer vesztese, te pedig a nyertese lennél. Gratulálok neked, hogy ugyan egy egész országgal kibasztál a szavazatoddal, de messze leginkább, messze legjobban, és messze a leghosszabb távra saját magaddal, és főleg a gyerekeddel basztál ki. Az a 3-5%, amelyik majd iszonyú nehezen megcsinálja az ugrást a faluból, az majd mérhetetlenül hálás is lesz neked ezért a nagyszerű döntésért. Oh, és egy utolsó kósza gondolat. Igen, valamennyi választási csalás, csúsztatás és okoskodás biztosan volt, hiszen itthon otthon vagyunk. De ezt ti szavaztátok meg, srácok. Ennyi nem lehet hozzáírni. Ezt ti így akartátok, csak persze erről se tudtátok, mi az, amit valójában akartok. Majd most kiderül. Fájni fog.


Nem, még nem fejeztem be. Még Simicska Lajosnak is gratulálni szeretnék, neki külön. Felfalta magát a gyermeke, uram. Maga kitalált, létrehozott, felépített és aztán szabadjára engedett egy rendszert, ami felfalta és felfalja az országot, és amelyik lekaszálta közben magát is. Magának pedig azért szeretnék ehhez külön gratulálni, mert a mostani választással magáról is kiderült ezredszer, hogy maga nem ellenálló, bosszúálló, meg atombomba, hanem maga csak megúszni akarja. Maga átigazolt a szomszéd fociklubhoz, beletette oda a pénzét, aztán most bezár ez a biznisz is. Bezár az újság és bezár a többi is, és magát még sajnálják is, meg az újságját is. Még a kormányt szidják maga helyett ezért, még ezt is megteszik. A balgák, mintha maga valami magyar robin hood lenne. Pedig maga ölte meg ezt is, mint a jogállamot és még annyi mindent. Nem érdemel szimpátiát, együttérzést, nem érdemel semmit, csak ugyanazt, mint az ellenzék. Magát is arra kérjük, hogy miután évtizedes hátrányt és kárt okozott az országnak, most már hagyja egy picit békén.


Az ellenzéki magyaroknak meg gratulálok, de először ebben a posztban őszintén. Gratulálok, hogy még itthon vagytok és reméltek, bár egy csomóan most el fogtok indulni, teljes joggal. Gratulálok és köszönöm, hogy megmutattátok, van még normális ember ebben az országban. Az egész átszavazósdi, és taktikai szavazósdi közben egyetlen egy csodálatos dolog derült ki. Mi vagyunk Magyarországon a demokraták. Pedig eléggé különbözünk, de mi legalább azok vagyunk. Mi, akiket megtanítottak még a szüleink virágnyelven beszélni, most majd újra titokzatosan beszélünk, újra összejárunk egymásban tartani a lelket. Újra megtaláljuk egymást társasággal, munkával, segítséggel, együttműködéssel. Minket már nem lehet bezárni a hírek elől. Nem lehet minket letiltani az életről. Nem lehet minket kussoltatni, hogy egymást se érjük el, mert el fogjuk. Nem lehet megtiltani nekünk, hogy szeretetre, becsületre, igényességre, tájékozottságra, empátiára neveljük a gyerekeinket, és hogy megtanítsuk nekik is, mikor és hol kell kussolni. Igen, szörnyű világ jön. Igen, feleslegesen ostoba, korlátolt, botrányosan korrupt és bosszúálló, kicsinyes világ jön. Igen, nehéz lesz kurvára. De nekünk lesz munkánk, lesznek híreink, leszünk egymásnak és meg fogjuk találni az utunkat, mert mindig megtaláltuk, ezután sem lesz másképp. Szigeteken és elszigetelten fogunk élni, és nem, nem fogjuk tudni teljesen kizárni a tébolyt, de azért nagyrészt mégis igen.

Ezek a nyomorultak meg majd élik a Hülyék Magyarországát. A Mi-lehetett-volna-belőled-Magyarországot. Élik majd az Ostobák Álmát, ki ezért, ki azért. Mi pedig megvárjuk az időnket. Rohadtul idegesítő lesz, elkeserítő, igazságtalan, aljas, és ocsmány. Kár, hogy visszarakták ezt az országot 140 évvel. Kár, hogy a többiek ennyire igénytelenek, szűk látókörűek, önzőek. Kár, hogy ennyire indok nélkül és ilyen engesztelhetetlenül gyűlölnek minket. Kár, hogy nem akarnak jó és progresszív, élhető és nyugodt, szerethető és tervezhető Magyarországon élni. Kár, hogy megfelel nekik ez a szemét helyette. Kár, hogy a dudálásban, az anyázásban, a diktátumokban hisznek. Kár, hogy nincs lelkük, nincs bennük együttérzés, nincs bennük semmilyen közösségre való igény, kár, hogy csak a taposásban, az olcsó alkukban, csak a mocskos játszmákban, és a zsigeri gyűlöletben hisznek. Kár, hogy ezen a mérhetetlenül szégyenletes szinten tartanak érzelmileg, emberileg.

De ettől még nem kapják meg ezt az országot. Egyelőre még mi is itt vagyunk. És inkább vagyok egy pislákoló kis lámpa a sarokban, mint az a hatalmas kurva nagy sötétség körülötte, amelyik tényleg nagyobb, hatalmasabb, fenyegetőbb. Mert ha csak nagyon kis körben is, ha csak alig láthatóan is, a lámpa körül fény van. És ott mindig fény lesz. És én, meg az enyéim ott leszünk.

A sötétség legyen tényleg a tiétek. Nektek adjuk.

115 megjegyzés:

 1. Óriási elismerésem a szerzőnek, iszonyat jó írás.:)

  VálaszTörlés
 2. A nap cikke volt Frontember, hála érte!

  VálaszTörlés
 3. És köszönet Budapest! Itt nyugodtan szidhatod hangosan a kományt, hiszen az emberek többsége melletted áll.
  Tájékozottak vagyunk, nem esszük meg a sorosozást és ENSZ-ezést. Sokan vagyunk, itt vagyunk a hatalom arcában, ha kell percek alatt a Parlament előtt. Utál is minket a despota, de nem vagyunk megkerülhetőek. Már a gyerekei is budapestiek.

  VálaszTörlés
 4. És tényleg szuper a poszt, a szívemből szólt. :-)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon jo iras, melyen egyetertek minden szavaval!

  VálaszTörlés
 6. Gratulálok! Őszintén. Ötödször olvasom el. Nem azért, mert nem értem. Csak nem tudok szabadulni ezektől a gondolatoktól. Már napok óta nem tudok, mert tudtam, persze, hogy ezt érzem. De hogy ennyire...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hogy is mondta Hofi?
   "Túl hosszú... Messzire elér."
   Például máig bizonyosan: minden sejtése, jelzése, figyelmeztetése folyamatosan megvalósul. És ez továbbra is így lesz.

   Törlés
 7. Köszönöm.
  Lehet, ide fogok szokni.
  Addig is egy viszonzás: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=12037:uedvoezlet-a-gyznek-11813&catid=47:cslendvailferenc&Itemid=127

  VálaszTörlés
 8. Felidegesített ez a szöveg. Ne parasztozzon le, aki rendszeresen "Még szeretném köszönni"-t ír "Szeretném megköszönni" helyett. Ne hülyézzen, nyomorultazzon, ostobázzon le valaki amiatt, hogy más a véleményem, mint az övé. Ne papoljon nekem demokráciáról az, aki ezen népi demokráciát ért, és nemhogy képtelen elfogadni a többség véleményét, hanem még sértegeti is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Meg lehet sertodni onerzetesen, de attol meg teny, hogy van egy massziv iskolazatlan, tanulatlan reteg. Neki nem mas a velemye, hanem NINCS velemenye.

   Törlés
  3. A többség Mo-n ápr.8-án az ellenzékre szavazott.

   Törlés
  4. Engem meg a választás végeredménye idegesített fel, utána meg az ilyenfajta hozzászólások. Ha már csak a mondatfűzés az első (gondolom akkor a legfontosabb) probléma, akkor a többi eltörpül mellette, ugye? Mert érdemi gondolatokat, vitaindító mondatokat a reflexióban nem olvashattunk. Valahogy úgy, ahogy a történelmi nevű Pálffy Ilona, aki csak szimplán kikérte magának Baló György véleményét. Megsértődni lehet, utána meg irány a stadion, ott rendel a háziorvos :/

   Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  7. A meg szeretném köszönni teljesen helyes. A szeretném megköszönni meg tök mást jelent. Amúgy neked az a véleményed, hogy minden fasza, a dolgok a lehető legjobban mennek? Az oktatás jó irányba tart, figyelembe veszi hogy akiket sorok mellé osztanak be, azok helyét rövidesen robotok veszik át?

   Törlés
  8. Arany Jánostól talán elfogadod...

   TOLDI, Első ének
   13.
   13

   Elvonúl a hadnép hosszu tömött sorban,
   Toldiról beszélnek az egész táborban;
   Mindenik mond néki nyájasat vagy szépet,
   Mindenik derít rá egy mosolygó képet;
   Egyik így szól: "Bajtárs! mért ne jősz csatára?
   Ily legénynek, mint te, ott van ám nagy ára."
   Másik szánva mondja: "Szép öcsém, be nagy kár,
   Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál."

   Törlés
  9. Erthetö a felhaborodas, nem hiszem hogy a szerzö dicseretnek szanta. Ugyanakkoren nem veszem magamra, meg akkor sem, ha nem mindennel ertek egyet, mert ez igy van rendjen. Elmondani a velemenyunk, olykor indulatosan, nem bun, meg akkor sem, ha ebben a csodaorszagban akkent allitjak be. Söt, meg miniszterelnök is bukott azon, hogy hogyan mondott valamit, es mi mind balekok voltunk, hogy azt nezzuk, egeszen pontosan mi mellett is emelte fel a hangjat. Csak hasonlitaskeppen, kulföldi ismeröseimnek meseltek hasonlo ominozus esetröl, az ö kerdesuk az volt, hogy lehet, hogy nem tapsoltak az emberek, es valasztottak ezt az embert ujra... direkt nem mondok neveket, azert mert több is volt ilyen.

   Ugy gondolom, megsertödni azon, hogyan mondanak nekunk valamit egyszeru, elegans, latszolag tanult es ertelmisegi megoldas arra, hogy nincs erdemi, racionalis erv ellene. A tenyekkel nehez vitazni, szoval emeljuk ki a hangnemet, szoljuk le a stilust, es el ne felejtsuk az irot primitv idiotanak hivni ezek miatt, akkor ki a franc fog gondolkodni a tartalmon. Ez muködik, muködött, es muködni is fog. Az embereknek meg kellene valtozniuk ahhoz, hogy ne muködjön, akkor pedig felmerul a kerdes, hogy tenyleg embereknek hivhatjuk-e öket, vagy mutansoknak.

   Szoval, persze, sertödjunk meg. De van am egy masik lehetöseg is, elövenni a tudatalatti kis hangot, ami ilyenkor kognitiv disszonanciat okoz, es a frusztraciot, amit okoz, nem a hangnem iranti haragban kell kifejezni - ami amugy igen egyszeru - hanem gondolkodni. Ha a gondolkodas utan a velemeny meg mindig ugyanaz, semmi problema. Senki nem kerte, hogy mindenki legyen ugyanazon a velemenyen, de legalabb gondolja at, es a velemenye ne csak erzelmi manipulacio, szinte vallasos ahitat eredmenye legyen, hanem az öve.
   En pl ateistakent hiaba fogom magyarazni egy keresztenynek, bizonyitva tudomanyos tenyekkel, hogy Isten nem hogy nem letezik, de igazabol emberi kitalacio egy olyan dologra, ami egykoron nem volt maskeppen magyarazhato, de mostanra mar ugyanugy a mult elavult fossziliaja, mint a dinoszauruszok. Meg akkor sem fogom meggyözni erröl, ha mondjuk egyetemi vegzettsegu emberrel beszelek, aki az elete minden mas szeleteben racionalisan el. Es itt a lenyeg, a politika, es föleg a kormanypolitika most ehhez hasonlit leginkabb. Olyan vallasos ahitat veszi körul a nagyvezirt, amit nem tudunk lebontani racionalis ervelessel, logikaval, tenyekkel, hiszen az nem azokra epul, nem az agy bal oldalat stimulalja, hanem a jobbot. Az erzelmeket, a felelmet, a fanatizmust. Es amikor a jobb agyfelteke alakit velemenyt, az jobban beleivodik mindenbe, semmi nem fog szamitani. De a tenyek akkor is tenyek.

   Az, hogy a hangnem felhaborito azzal szemben hogy barmi hazugsagot mondott volna a szerzö, ugyancsak arra utal, hogy erzelmi a velemeny, nem pedig racionalis. Ezert mondom: ha mas a velemeny, az nem baj, de legalabb legyen alapja is.

   Törlés
  10. A többség véleménye? Csalással? Az Ibolya most vallotta be a csalást... :D

   Törlés
  11. a "még szeretném köszönni" mást jelent mint a "szeretném megköszönni" Akkor háborogj, ha már érted a magyar nyelvet, nem csak hivatkozol rá.

   Törlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  13. Engem meg ne hazaárulózzon le a kisebbségi többség által választott vezető, ha nem rá szavaztam. S ne tegyen egyenlőségjelet a rám szavazott = csak az a magyar közé. Köszi.

   Törlés
  14. Bocsi, ha megsértödsz, akkor nyilván nagyon betalált nálad ez az írás! Melyik kategóriába tartozól, a tudatlan, a Ner-hez gazdaságilag közelálló, stb?

   Törlés
  15. Csaszi, Neked nincs saját véleményed. Te csak azt visszhangzod (mély, kiszárdt kútként), amit beléd ordítottak. Te még csak csausz sem vagy a hatalmasságok mellett, csak Csaszi... Tulajdonképpen nem felháborodnod: örülnöd kéne, hiszen az írás tudatos haszonélvezőként gratulált Neked - akik közé tévesen és felháborodottan soroltad most magad, azok nem olvasnak és - szerencsére - nem írnak.

   Törlés
 9. Még valami: megkapta itt mindenki a magáét - kormánypárt, kormánypárti szavazó, ellenzék, mégis, kinek kellett volna itt választást nyerni, annak a kb. 12 emberek, aki eléri a Szerző szellemi magasságát? A demokrácia teljes diadalárra.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "diadalára" az egy "r"... De minden poén nélkül: vajh' mért oly' sekélyes (és pláne: mért "rossz") a magyar nyelvben a kifogásolt mondatfűzés? Nem gúnyból: tényleg érdekelne...

   Törlés
  2. Mert az igekötőt (be-, ki-, le-, fel-, meg-, stb) nem szabad elválasztani az igétől. Ilyen egyszerű.

   Törlés
  3. Igen? Na ne basszál fel... (Ugye, hogy el KELL választani? )

   Törlés
  4. Nem szabad elválasztani? Elváló igekötőkről hallottál már? Jesszus :D

   Törlés
  5. Egyet azért ne feledj: akiket most ünnepel(het)sz, tüzes liberálisként még tizenketten sem voltak hajdan. Pálfordulásuk előtt...

   Törlés
 10. Azok véleményét el lehet fogadni, akik tájékozottan, megfontoltam, több oldalról megvizsgálva a dolgokat, meggyőződésből szavaztak valamire. Azt nem lehet lenyelni, hogy milliók vannak információs karanténban, ahova csak egyféle hír jut be, ami alapján csak egyféle döntés születhet. Vagy amikor azt mondja a helyi hűbérúr, ha máshogy szavazol, hétfőtől nincs munka, segély. Ebben mi a demokrácia??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen. MTVA-t kellene előszőr átvenni.
   Vagy kitalálni egy kommunikációs formát. Kisbíró kidobolja, stb...

   Törlés
 11. Kedves Gábor!

  Nekem, vidékről jött pestinek (azaz mostmár budainak) az a feladat látszik körvonalazódni, hogy a következő 4 évben minden vidéken maradt családtaggal megértetni, hogy mi történik, és nem csak 3x elmondani, hogy miért katasztrófa, ha újra a fideszre szavaz, és ha nem érti, legyinteni, hogy 'jóvanakkorcsináljamitakarsz', hanem újra és újra rágni, vitázni, eszmét cserélni, nem hagyni, hogy azért, mert vidék, nem érdekes - mert igen, most megmutatta, hogy messzire van, de nagyobb az ereje, mint gondoltuk volna. És remélem, a vidékről pestre költözött kb fèl bp-i lakosság is hasonlóan fog tenni, mert fentről ez nem lesz megoldva - ezt csak lentről lehet, szerintem, átfordítani. 4 év múlva kiderül.

  Üdvözlettel: egy Olvasó

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak lehet, hogy ezt 4, vagy 8 évvel ezelőtt kellett volna kezdeni...

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Én beálltam ezekbe a vitákba, amikor Magyarországra mentem (nem ott élek már 3 éve, még a múltkori választás után valamivel jöttem el), és szépen megcsappant a "baráti" köröm. A falusi szomszédasszony migránsozott ott nekem, mikor én éltem egy német befogadóállomás mellett, a falu még arra is büszke, hogy nem él ott cigány (egy beköltözött, de azóta elüldözték). Szóval lehet velük vitázni, csak nem sok látszatja van, ül sértett arccal, aztán hazahúz és egy újabb érv vagy, miért kell a fideszre szavazni. Vagy az a pesti anyád, aki mellé beszállt a plázaliftbe egy kreolbőrű férfi, akinél walkie-talkie volt, és neki halálfélelme volt, hogy felrobbantja a liftet, és nem fogta fel, hogy mennyire életszerűtlen lenne lefojtott helyen robbantani egy kis peremplázában. De persze azért a saját lelkiismeretünknek jót tesznek ezek a viták is, csináld csak, de legyen kézügyben nyugtató. Szerintem is az a megoldás, hogy minél több tájékoztatást el kell juttatni hozzájuk.

   Törlés
  4. Hát Orsi, én megdöbbentem mi van Mannheimben. Fehér minaret, amelyik mindegyik épületnél magasabb, ez még akár "érdekes" is lehetett volna.

   De történelemi belvárosban mint a végeken a ciganygyerekek a 4 sávos főúton rohangáltak össze-vissza. Az ott lévő aldiszerű (talán Edeka) boltnál megállva barna bőrű emberek ordítoztak. Nem ismertem rá Németországra. Pedig előtte még a migráns özön előtt voltunk kint.
   Mentünk a spanyol autókereskedőhöz, az úgy migránsozott hogy Soros Gyuri bácsi is megijedt volna. Faterom perfekt német, én meg angolból vagyok elég jó. Szóval jól megértettük mi a baja. Mondta hogy Nemetországnak annyi. Mehet ő is vissza spanyolba, de ott se jobb a helyzet.
   Mi 2-4 évente veszünk autót külföldön a családnak, egyszerűen nem hisszük el azt, amit a németeknél látunk.

   Elképesztő.

   Törlés
  5. Egy a tiédre rímelő reakció:
   "A választási eredmény alapján én úgy gondolom, a következő 4 évben az a legfontosabb feladatunk, hogy valahogy elérjük azokat a vidékieket, akik a nemlétező bevándorlóktól rettegnek és valahogy megértessük velük, hogy őket átverték. Ez nagyon fontos lenne, mert most 2,5 millió ember rettegésből szavazott."
   S tudod, ki írta? Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutyapárt elnöke.
   Bölcs, klassz program.
   Itt lehet az egészet elolvasni: https://www.facebook.com/groups/878165838959829/permalink/1516682591774814/

   Törlés
 12. Az írás teljes mértékben megegyezik az én véleményemmel. Elengedtem a vitákat, elengedtem mindent.
  Ha egy macska nem tud lemászni egy fáról, minden karmával kapaszkodik, és karmolja azt, aki meg akarja menteni. Nem tudja, hogy érte van az egész. A vidék sem tudja és lehet soha nem is fogja tudni, hogy mihez ragaszkodott. Észak Koreában is rengeteg elégedett, boldog ember él, mert nem tudja, hogy van jobb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem kell Észak Koreába menni. Nem ilyen volt a Rákosi vagy pláne a Kádár kori magyarország, ahol az emberek elégedetten és boldogan éltek, mert sem rálátásuk sem igényük nem volt másra?

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. nem. nem ilyen volt.
   könyörgöm, lehet Orbánt szeretni vagy gyűlölni. de éppen azzal bizonyítod be, hogy nem ilyen volt, hogy ezt következmények nélkül leírhatod. nem kell félned a következményektől, nem kell félned, mert nyíltan gyűlölöd a kormányt, a miniszterelnököt, és ennek hangot is adsz.
   a nagyanyámat börtönbe zárták, mert "állott volt a kapitányvíz". ez azt jelenti, hogy nem volt friss az udvaron a tartályban levő víz, amit tűzoltásra kellett ott tárolni. érted? ezért vitték el. a másiktól elvettek cséplőgépet, földet, mindent. anyámat ezért nem vették fel orvosi egyetemre, mert kulák volt.
   éntőlem szidhatod a kormányt, mehetsz tüntetni, szíved joga. de ne hasonlitsd se Rákosihoz, de Kádárhoz.

   Törlés
  4. Nem bizony! Rákosi meg Kádár hangsúlyt fordított az oktatásra és az egészségügyre is. ;) Plusz kevesebb pénzt loptak, mert pl. Kádár után nem maradt számottevő vagyon, minden az államé volt. De még egy nagy különbség volt: ők hittek abban, hogy az ország érdekében cselekszenek. Szerintem Orbán nem hisz csak a "Pénz beszél, kutya ugat" mondásban.

   Törlés
  5. (Nem sírom vissza, ne érts félre! De modern, anyagiasabb, cinikusabb változatára se vágyok!)

   Törlés
  6. nem fogok vitatkozni, ezen az oldalon úgyis egyedül leszek a véleményemmel. orvos vagyok, van némi rálátásom az egészségügyre. és vidéki.
   vidéki bunkó, ha így tetszik.

   Törlés
 13. Előre bocsátom, hogy nekem nagy trauma volt látni az eredményt.

  Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez a választási eredmény a tájékozatlan, buta emberek lenézésének és cserbenhagyásának eredménye.
  Annak, hogy nem volt senki, aki fáradságot nem ismerve elmagyarázta volna nekik, hogy minek mi lesz a következménye. Ki kínált nekik igaz magyarázatot? Mert a fidesz magyarázott nekik! Akkor most ki a hülye? És most amikor ez tisztán látszik, akkor is ez a megoldás, hogy baszódjál meg te hülye tanyasi bunkó?

  Ez az írás nekem nem az összetartozásról szól, csak újrahasítja a városi-vidéki, művelt-tanulatlan lövészárkokat.

  Jegyezd vele az égre
  Örök tanúságúl:
  Habár fölűl a gálya,
  S alúl a víznek árja,
  Azért a víz az úr!

  Nincs ebben az országban senki, aki ezt jobban tudná, mint viktorbán, és tökéletesen ki is használja. Visszaél vele és a fentiek csak megkönnyítik a dolgát. Innen nézve inkább tűnik értelmiségi faszverésnek ez az írás. Legalábbis az a része ami a falvakról szól.

  VálaszTörlés
 14. Döbbenten olvastam. Azt az érzést pontosította bennem, ami belülről feszít...amit még önmagamnak is nehéz volt megfogalmazni...köszönöm, hogy segített abban, hogy megértsem mi ez a hatalmas csalódottság es düh, amit érzek, most már azt is tudom, hogy nem vagyok vele egyedül.

  VálaszTörlés
 15. Akkor most jön az, aminek eddig is jönnie kellett volna, hogy aki még meri magát ellenzéki pártnak tekinteni, az emelje fel a punnyadt valagát a karosszékből, menjen le vidékre, és kezdjen el kommunikálni az ott élőkkel, de ami még fontosabb, kezdjen el jót tenni. Fessen ki iskolát, szervezzen tanulókört és finanszírozon bele elhivatott, modern módszerekkel dolgozó pedagógust, vegyen orvosi műszert, teljesen mindegy, ne tévés nyilatkozatokra meg gigantposzterekre meg tök felesleges, saját, győzködésre nem szoruló szavazótáborát győzködő hülyeségekre bassza el a pénzét, hanem erre. (Már ha van pénze. Most, hogy Simicska befektetése nem jött be, szívás lesz nem létező programokkal bárkit pénzért zargatni. Külfökdről meg lehetőleg ne tarháljunk. Akit valaha külföldről a demokrácia barátai megfinanszíroztak, az a jelek szerint előbb-utóbb olyan lesz, mint Viktor vagy a kedves Szaddam (: (: (: ) Ha valamelyik párt (csoportosulás, magánember, mittudomén) ezt a sok jót mind megcsinálta, akkor az eredményeket felőlem ki is írhatja a gigantposzterre. Vidékre "üzenetet" nem tud eljuttatni, mert az üzenet (rettegjünk együtt fogvacogva) már foglalt. Csinálni kell dolgokat. Hátha azt valaki meglátja.

  VálaszTörlés
 16. Vidéki származású liberálisként könyörögve kérlek, ne ragadjuk le ott hogy falu=lyukóbánya/somogysámson, bele lehet ebbe nyugodni, de ez nem így van. Kezeket fel, aki volt már Somogysámsonban, és igen, túl sok Feketebézseny és Nikla van, (ahol már régen nem a parasztok leszármazottai laknak, akármennyire is így tűnik Budáról, ahol én is ülök) de basszameg, ha eddig jutunk el, akkor 4 év múlva is ugyanez fog történni, amit nem szeretnénk. szóval tessék elmenni mondjuk Lengyeltótiba, Rádpusztára, Gyugyra vagy Karádra, Kéthelyre vagy Somogyvárra körülnézni mielőtt elhitetjük magunkkal, h vidék = fideszes szellemik, mert ha nem teszitek meg 4 év múlva kurvára ugyanez fog történni (sajnos)

  VálaszTörlés
 17. Életemben nem írtam még kommentet bloghoz, de most muszáj.
  Mert ennek minden szava, minden mondata ...
  Respect.

  VálaszTörlés
 18. Szerintem ez csak a XX. századi ellenzéki pártokra volt igaz. De valszeg Schiffer belátta: értékalapú politizálásra OV Mo.-ában nincs igény.

  De nem baj, ha nem értünk egyet, nekünk pont az értelmes vita a lényeg.

  Ettől eltekintve kiváló írás, ki is pakolom a Fb-ra.

  VálaszTörlés
 19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 20. Ez a poszt, sajnos, telitalálat. :(
  Nem tudom, hogy lesz-e választás 2022-ben. Nem tudom, hogy addig ki mindenki lesz a fidess (és így kvázi a magyarság) ellensége, ellenlábasa. Nem tudom, hogy van-e bármiféle esélye a mostani gagyi, marakodó, szánalmas ellenzéki pártoknak. Nem tudom, hogy lesz-e esélye bármiféle normális ellenzék létrejöttének ilyen fasisztoid államberendezkedésben. Nem tudom, hogy van-e értelme a szombati tüntetésnek (érdekes, éveken keresztül a netadóson kívül mindegyikre csak alig pár ezren emelték fel a valagukat)? Nem tudom, hogy mi a viktátor és a fidess terve az elkövetkező évekre, évtizedekre.
  De pár dolgot biztosan tudok. Aki itt marad, és nem seggnyaló vagy milábunkon álló, az bizony megszívja, mert a hatalom leszarja, hogy mi van az emberekkel, az országgal, a vidékkel és a várossal. Aki eztán szólni mer, azt igyekeznek eltaposni, ellehetetleníteni, bebörtönözni, megfélemlíteni, elüldözni. Aki demokráciára, emelt fővel való, biztonságos, igazságosabb, jobb életre vágyik, és már megunta az itteni gyűlölködést, sötétséget, galádságokat és lopásokat, valamint nem akar rabszolga és lenézett rongy lenni saját hazájában, az bizony elkezdte becsomagolni a bőröndjét. Szerintem sok százezer fiatal és középkorú, jó szakmával és végzettséggel bíró magyar fogja elhagyni édes hazáját az elkövetkező években. Pedig a többség szíve majd meg fog szakadni ez miatt. S aki egyszer elmegy, azt nehéz lesz visszacsábítani... No, lehet tippelni, hogy mi lesz Magyarország sorsa a csökkenő lakosságszámmal, a tehetségeseinek és fiataljainak nagy számú elvesztésével? Ami biztos, hogy orbán és a fidessi maffiatagod leszarják ezt.

  VálaszTörlés
 21. Valahol olvastam: egy társadalom pusztán erkölcsi alapon is működhetne, de mivel erkölccsel nem rendelkezik megfelelően mindenki, ezért a szabályokat le kell írni. ezeket hívjuk törvénynek. Milyen jövő vár arra a
  társadalomra, ahol az erkölcs nélküliek írják a törvényt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebben a kérdésben benne van minden. Én azzal a társadalommal nem szeretnék leginkább együtt létezni, amelyik elfogadja a törvénytelenséget törvénynek.

   Törlés
 22. Belorussia, Azerbajdzsán, Oroszország ... ott is túlélnek valahogy...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. kb erre lehet felkészülni

   Törlés
  2. kiveve, ha van valamid, amit a hatalom akar, lasd meg a csoka, aki nem akarta eladni a vallalkozasat az allamnak, aki onmagat olte meg a rendorauto hatso ulesen megbilincselve... aztan veletlenul mar sikerult megvenni a vallalkozasat, amikor meghalt, ebbol csak tobb lesz

   Törlés
  3. Vegulis, legyen akkor az a cel, ha tulelnek valahogy :) Vegulis miert is probalnank belepni a 21. szazadba, amikor visszafele könnyebb, azt mar tudjuk hogy kell! :)

   Törlés
 23. Az értelmes gondolkodó magyar ember elkeseredettsége ez.
  Amit érzek, amit érzünk. Nem, nem kell nekem Viktor, sem a többi macskajancsi. Az kell, aki végre felgyűri az ingujját, és végre tesz is valamit. De lássuk be, ha lenne is ilyen a magyar ember képtelen egy cél mögé egységesen odaállni. Mert mindig megvan a kritika, és nem az építő, hanem a hogyan nem lehet, és hogyan kellene, csak nem így réteg is. Mert kérem el vagyunk butítva, és itt nem az iskolázottságra, vagy a diplomák hiányára gondolok. Hanem arra, hogy az egyszerű józan paraszti ész kiment a divatból. Mind láttátok a Fidesz plakátját az "állítsuk meg Soros bérenceit" vagy ilyesmi volt a szövege.Most ezt komolyan elhiszi valaki? Elhiszi bárki is? Hogy Viktor a szuper, és mindenki más csak sorosbérenc? És elhitték, és elmentek szavazni. És Viktor nyert. És mindegy, hogy csalással vagy sem, mert Ő a góré, és az van amit Ő akar. Ergó,az elkövetkezendő 20-30 évünket "elástuk". De komolyan ezeknek az embereknek nincs szemük? Aki politikával foglalkozik az kénytelen egy nyálkás nyúlós meztelencsigává válni? Mindegy melyik oldalon? Mert nincsenek oldalak? Csak ők vannak és mi. Az ingyenélő haszonleső réteg, meg az "elemek" a mátrixból.
  Köszönöm a posztot.

  VálaszTörlés
 24. Az ellenzék nagy részének mennie kell a levesbe. A másik részének meg már most szervezni 1 közös listát, 1 mindenki által vállalható programmal: korrekt választási törvény, új főügyész, új közmédia.

  VálaszTörlés
 25. Nagyon egyetértek. Majd minden ismerősöm ebben a tompa kábult állapotban van most. Talán pár fideszes is elgondolkodott, akik nem az MTV-888-Magyar Idők-óriásplakátok anyácska mellyein csüngenek.

  VálaszTörlés
 26. Nem is jutok szohoz! Idegenkent is a legjobb baratom lettel! Nagyon koszonom! En biztosan hozzad tartozom... ❤️❤️❤️🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  VálaszTörlés
 27. A végére megkönnyeztem. Nagyon egyetértek. Azért a végén ott a reménykeltő "..a lámpa körül fény van". Köszönet érte.

  VálaszTörlés
 28. Egy érdekesség: Ugye jól tudjuk, hogy a Fidesz komolyabb hatalomra való jutásakor és az első kétharmadot kihasználva szent célként tűzte ki a colt kommunista ország, szocialista örökségének elkobzására... gondolok itt vagyonra. A lényeg nem csak az önvagyonosodás volt, hanem a tőke útjának elvágása, hogy ne tudják finanszírozni magukat, hogy ne tudjanak ékként ajtókat fogni amikor ők vannak hatalmon. Ez érthető volt minden szempontból. Na de amikor a kisgömbőc éhes maradt, mi is történt valójában? Módszeresen kaszálták be a milliárd feletti vállalkozásokat. Olyanokat, amiket nem szoci, komcsi vagy nem tudom hogy hívjátok a képzelt ellenséget, de értelmes, tehetséges emberek vezettek és nem örökségből, hanem valódi szakértelemmel, tehetséggel. Ezeket az embereket tönkretették és épp úgy, ahogy anno, amikor a kedves elvtárs megállt egy szép villa előtt, rámutatott és azt mondta: Kell! És övé lett. Név nélkül: egy vállalkozó, aki kétkezi faipari munkából, 25 év alatt egy nyereséges vállalkozást hozott létre, besétáltak hozzá, hogy "kell"... Bizonyára emlékeznek sokan, amikor a maffia kényszerítő módszerekkel szerzett meg sikeres éttermeket, üzleteket. Nem kellett stukker sem a halántékhoz, elég volt egy jól működő, gyorsan ható drog amivel aztán aláíratták a lemondó nyilatkozatot. És ez történt itt is, csak a drog egy névjegykártya volt és az a fenyegetőzés, hogy akarsz e minden nap rendőri intézkedést, NAV-os megszállást, és végül a családja is szóba került. Kicsinálták, szaré-hugyé megvették. Ez az ember ezen történések hatására mára már múltidő. Nem értek egyet a módszerrel, de siettette a halált. :( És sajnos pont tegnap hallottam egy másik ilyen esetet is egy budapesti vendéglátó hellyel kapcsolatban. A tulajdonos azóta padlón van... Kérdezem akkor a kedves kormánypárti szavazókat, hogy egy ilyen gátlástalan, tehetséget, értelmet és szakértelmet gyilkoló emberekben hogy bízhat? Mi a biztosíték, hogy nem a te házadra vetik majd magukat, vagy a te tulajdonodra... nem veszitek észre, hogy a jogaitokat dobjátok el magatoktól? Nem veszitek észre, hogy egyre kiszolgáltatottabbak leszünk? Hogy nincs már pártatlan bíróság ahol megvédhetnéd magad???

  VálaszTörlés
 29. Elnézést a hibákért... korrektúra nélkül nyomtam az entert.

  VálaszTörlés
 30. Köszönöm ezt az írást. Többet ért mint egy pszichológus. :)

  VálaszTörlés
 31. Szavamra, ennyire frappans irast meg eletemben nem olvastam!

  VálaszTörlés
 32. Oszt, az sem vaut paraszt, akinek maunták. (Csak, hogy értsd!)
  És ez jelképe az egész koppanásotoknak, amiből egyszerűen képtelenek vagytok tanulni.

  Az Orbánékra szavazóknak a töke tele van Orbánékkal. Na de vazze', a választékból lehet szavazni. Azon kéne' gondolkodni, hogy mik vagytok ami rosszabb a szarnál, nem azon hőbörögni, hogy a szar az nem jó.
  És nem, nem az a baj, hogy nem tudtátok elmondani, hogy a szar az nem jó, vagy azt, hogy ti nem híg fos vagytok. Egyszerűen az a baj, hogy tényleg azok vagytok, aminek az emberek látnak titeket.

  VálaszTörlés
 33. Köszönöm. Tényleg jobb, mint egy pszichológus.

  VálaszTörlés
 34. Értem és osztom az indulatot, jó volt olvasni. Csak azzal nem értek egyet, amit a vidéki Magyarországról írtál. Ebben inkább Hont András véleményét tartom megfontolandónak, ő írta erről:
  "Bizonyára akad ilyen is [aki bedőlt a migránsozásnak], de amúgy meg egy frászt. Semmi köze ehhez a propagandának. Zömmel nem szerencsétlen, megtévesztett, hiszékeny lényekről van szó, hanem teljesen értelmes, logikusan gondolkodó emberekről, akik maguk, családjuk, tágabb közösségük szempontjából tökéletesen racionális döntést hoztak.
  Azt tudták - és ennyiben máris okosabbak, mint egy sereg elemző -, hogy más hatalom itt nem lesz, akkor meg miért ne adnák el a szavazatuk, ha abból egy hétre be tudnak vásárolni, miért ne mentenék a falujukat, hogy ne vegyék el a fejlesztési forrásokat? Szóval, miért cselekednének érdekeikkel ellentétesen?"
  Én az ellenzéki pártoknak látom nagyobb felelősségét ebben a választási eredményben. Egyrészt se programjuk, se egy értelmes szavuk nem volt a vidék, különösen a leszakadt régiók számára. Másrészt képtelenek voltak a - bár végül igen kicsi - kormányváltó többséget parlamenti többséggé váltani. Pedig ismerték a választási rendszert, de fontosabb volt, hogy ki jut be, és ki lesz a nagyobb kisebbség a másiknál. És ezt elég pontosan látták a falvakban is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha követted a kapmányt, bizonyára feltűnt, hogy a Jobbiknak nagyon komoly kidolgozott programjuk van! Félő, hogy a fidesz ezt fogja felhasználni és kisajátítani, mint már nem egyszer el is lopta a programjukat és a sajátjuknak tüntette fel azt. Volt értelmes szavuk, járták a vidéket, csak olyan ocsmány módon zavarták Vona Gábor kampánykörútját, hogy a szívem szakadt meg emiatt. Egyedül ők lettek volna képesek ezt az országot gatyába rázni. Sajnos a fidesz aljas és undorító lejárató hadjárata jutott csak el az úgynevezett kisebbségi szavazókhoz, amit rendesen be is kajáltak. A véresszájú fideszesbagázs meg shoműsort csinált az echo tv-én abból amit ők hazudoztak Vona Gáborról. Amikor ellenzékről beszéltek tegyétek már hozzá, hogy kivétel a Jobbik! Ez így korrekt.A választás meg csalás volt, ezt mindenki tudja.

   Törlés
 35. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 36. Vasárnap este óta sokszor eszembe jutott egy párszor az a cigányasszony,aki istenkênt tiszteli Orbánt,mert decemberben adott 10ezer forintot,aztán az új évben újabb 10ezret,meg rezsire 15ezret.Imába foglalta a nevét.Amíg ennyivel meg lehet venni ezeket a szerencsétleneket,addig szinte minden reménytelen.Igényük sincs másra. Egyszerűek,szerencsétlenek. Elgondolkodtam,mit lehetne tenni,hogy kinyissuk a szemüket.Volt erre megoldás a hidegháborús idők alatt.Úgy hívták,hogy Szabad Európa Rádió.Érdemes lenne újból elgondolkodni rajta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már bocsánat, de ha valaki éhes és fázik, meg a villanyt is kikapcsolták nála, annak először nem tájékoztatás és demokrácia kell, hanem kaja+meleg. Ha az biztosan megvan, sőt, valószínűleg holnap is meglesz, no, azután jöhet az ideológiai képzés.
   A baj az, hogy aki súlyos napi megélhetési gondokkal küszködik, és legfőbb célja a mai nap túlélése, annak nincs energiája hosszú távú gondolkodásra. De hajlandó cselekedni (-> elmenni szavazni, mégpedig "jól"), ha kézzelfogható segítséget kap egy-két napi túléléshez.

   Törlés
  2. Ez nem indok a tajekozodas ellen, söt, inkabb mellette. Ha ehes, fazik, villanya sincs, akkor ahhoz nem kell mas csak jozan paraszti esz, hogy belassa, valami nincs rendjen. Es ha nincs rendjen, akkor valtoztatni kell. De ha par ezer forintert lemond erröl is, akkor nehez meggyözni.

   Az igaz, hogy akinek megelhetesi gondjai vannak, az nehezen gondolkodik, de muszaj. Nem lehet allandoan a kifogast keresni, felmenteni magunkat is a felelösseg alol. Mar evtizedek ota ez megy, mindenki akar demokraciat, csak a szabad döntes felelösseget nem. Mert akkor nincs miert panaszkodni, ha a felelösseg az enyem, akkor a sajat jövöm, es a nyomorom is az enyem... azt meg ki akarja? Es a kormanypart pontosan ezt az erzelmet ragadta meg, es ehhez szolt. Ajanlott vedelmet egy olyan ellenseg ellen akit nem csak közösen gyulölni lehet, de felni is töluk, es adott par ezer forintot, hogy par napra könnyebb legyen venni kenyeret. Zsenialis... de csak addig tudjak csinalni, amig vegre az utolso ember is meg nem erti, a felelösseg a jövöert es a sajat nyomoraert is az öve, nem valaki mase, akit lehet szidni.

   Törlés
  3. Közpénzből könnyen osztogat Orbán Viktor! Az ellopott milliárdokon kellett volna felzárkóztani Farkas Flóriánnak a cigányokat, de inkább hagyták őket a saját nyomorukban,tudatlanságukban. Szomorú és dühítő!

   Törlés
 37. T. Blogszerző! Nem értem, hogy ha olyannak látja az ellenzéki pártokat és politikusokat, amilyennek a 6. bekezdésben leírta, akkor miért akarta, hogy választást nyerjenek, és hogyan remélhette ezt?

  VálaszTörlés
 38. Köszönöm, hogy ezt leírtad!Ezek a gondolatok jártak a fejemben, de nem tudtam ilyen jól megfogalmazni.

  VálaszTörlés
 39. istenem, hány s hány helyen írtam le ugyanezt én is. süket fülek. bár nem dobnám az ellenzéket egyben a kukába, igenis pl. pont a nagy vesztese az egésznek, az együtt nagyon sokat tett, hadd ne soroljam, szerintem tudja mindenki. áldozatokat hoztak az egyeztetésekkel, visszalépésekkel, a koordináció érdekében győzködték a többi pártot. kettő volt az, aki mereven elzárkózott. bár az ő jelöltjeik között meg voltak, akik önszántukból a párt akarata ellenére érezte a tétet és visszalépett. ott meg is lett a jó eredmény.
  ezzel a poszttal szemben volt a fészen egy vélemény, aki bevédte a tudatlan, félretájékoztatott fidesz-szavazókat, magyarul felmentette a hülyeséget. neki írtam egy hosszabb választ. idetenném, hogy mennyire rímel az én véleményem is ezzel a poszttal.
  "tudnék arról mesélni, hogy hány és hány embernek próbáltam értelmesen, türelmesenn, az ő szintjén elmondani, hogy mennyire átverik. nem, és nem érti. nem azért nem érti, mert nem tanította meg neki senki, hanem mert rá van írva a csekkre, hogy x összeg a megtakarítása. és hiába mutattam meg neki, hogy ha nem lenne rezsicsökkentés a világpiaci áron sokkal kevesebbet fizetne. ez neki csak feltételes mód, ez nincs ráírva a csekkre, ezt nem hiszi el.
  az erzsébet-utalványról, hogy az olyan játékpénz, mint a gazdálkodj okosanban, hogy azt ő ugyan kapja, de valaki más nagyon keményen adózik érte, hogy legyen. hogy sokkal jobban járna, ha valódi pénzben kapná meg, a nyugdíja emelkedhetne havi 10 ezerrel is akár. de ez neki megint csak feltételes mód, nem látja. az utalvánnyal meg elmegy a boltba. nem érti hogy ezzel lényegében még azt is beszabályozzák neki, hogy hova mehet vásárolni vagy nyaralni. (mondjuk milyen nyaralás az ahol az erzsébet-utalvánnyal kell fillérezgetni meg boltot keresni?)
  hogy látott már életében csak egy darab migránst is? nem látott, mert azt se ismeri fel, hogy a reumatológusa történetesen arab. hisz azt ismeri, aranyos fiatalember, az nem lehet migráns. félni kell. az idegen szavaktól. (nem is érti, ki és mi a migráns. a háborús menekültet meg véletlenül még megsajnálná, mert azt tudja mi, ezért nem ezt kommunikálják felé) ha azt mondod neki, hogy arab szám, akkor hirtelen megakad az arabon, hogy jajistenem, és nem jut el az agyáig, hogy ezzel ír, mióta az eszét tudja. de fél tőle, meg az hülyeség, mert arab (utalás egy mostanában terjedő videóra)
  hogy ne egy tv-csatornáról, ne egy újságból tájékozódjon. tudod, itt ülnek az emberek az internet előtt, ki van nyitva a világ, és kiteszi kérdésbe, hogy mondjuk mi a költészet napja (ha már az van ma :) ) nem képes a keresőben rákeresni. inkább látszik hülyének, de marad érdektelen és lusta.
  hogy a tanuláshoz joga van mindenkinek, nem csak annak, aki ki tudja fizetni a tandíjat. erre a válasz az, hogy ő se tanult, mégis él.
  kör bezárult, ennyi. marad fidesz-szavazó, mert jönnek a nem létező migránsok. de! konkrétan diplomás emberek is ilyen divatrettegők. nem kell őket mentegetni. nem ismeri fel a fidesz-ben a bűnözőt, a csalót, de a hosszú hajú szomszéd fiútól retteg, mert az bűnöző lesz, mert hangosan hallgat zenét, de a világon nem ártott még senkinek, őt mégis megbélyegzi. aki kilopja a szemét, elveszi a nyugdíját, a gyerekét, unokáját külföldre űzi, nem látja el a kórházban, az bezzeg sukár fiatalember, az megvéd a migáncstól, arra szavaz.
  ide jutottunk. ezt érte el a társadalom, aki hagyta, hogy a fidesz egy sok milliárdos migráncsozással rettegésben tartsa az országot. és az is bűnös, aki hagyja magát megfélemlíteni, és nem hagyja magát meggyőzni, nem hajlandó a világra kitekinteni a kerítésen túl.
  ne védd őket, mert ettől még jobban felmegy az emberbe a pumpa. hogy nem elég, hogy ostoba, még van, aki bátorítja, hogy nyugodtan legyen még ostobább. mondjuk a meggyőzhetetlen fafejű jobb jelző rájuk."

  VálaszTörlés
 40. Ment az osztás. Kíváncsi leszek az ismik reakcióira ;) Köszi a gondolatokat, attól tartok, szerfelett találó összegzés...

  VálaszTörlés
 41. Szívjátok egymás vérét ! Most ez van. Majd jobb lesz ! Most már semmit nem tehetünk .?

  VálaszTörlés
 42. „És most jöjjetek, győztesek: /Üdvözlet a győzőnek.” Ezt írta Ady Endre 1918 végének vészterhes napjaiban. Azért írta, mert a győzőnek mindig kijár az üdvözlet. Mi is üdvözlünk hát téged, győző, mert kétségtelenül te vagy a győző. Nyolc évig harcoltunk az ellen, hogy így legyen, hogy visszagyere, s íme hiába. Négy évvel ezelőtt már a haza politológus-bölcse is úgy látta, hogy pályafutásod véget ért, s aki évekre berendezkedhet itt, az éppen a gyűlölt ellenfeled. S most mégis itt vagy, s éppenséggel mint győző vagy itt. Hogy azután csakugyan te győztél-e, vagy az ellenfeled magától csuklott össze, e szempontból végül is mindegy: a győző mindenképpen te vagy. Üdvözlet a győzőnek!

  De azt azért ne hidd, győző, hogy a győzelem, a siker mindent igazol, hogy a győzőnek mindig igaza van. Sok győző volt már a történelemben, akit a győzelem egy pillanatra igazolni látszott, de a történelem utólag mégsem igazolt. És négy év, nyolc év vagy akár húsz év is, amennyire te be kívánsz rendezkedni, győző, a történelemben csak egy pillanat. Tudjuk rólad, hogy a győzelmet nem csak önmagáért szereted, hanem mert mérhetetlenül hiú vagy, s ezért odasandítasz a történelem ítéletére is: mit fog majd mondani rólad. Nem elégít ki a tény, hogy minden miniszterelnök között te vagy a legjobb futballista, s minden futballista között te vagy a legjobb miniszterelnök – nem, te a világtörténelem kapujába is gólt szeretnél rúgni. Vajon csak ravasz és gátlástalan, machiavellista politikusként fog majd számontartani a történelem, vagy jeles államférfiként netán. És akkor bizony van mit meggondolnod, és van miért igyekezned, győző: eddig ugyanis csak az előbbire van esélyed.  Mert nem fogják rólad dicsérőleg megállapítani az annalesek, győző, hogy már első nyilvános szerepléseddel is botrányt okoztál, mivel erősebb volt benned a föltűnési viszketegség, mint a kegyeleti aktus iránti kötelező tisztelet. Nem fognak dicsérőleg megemlékezni róla, hogy első miniszterelnöki teendőd egy rágalom bejelentése volt, amelyből később semmi sem igazolódott be ugyan, de te mégsem kértél emiatt legalább utólag elnézést. Nem fogják az erényeid között fölsorolni, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként tanácsokat adtál barátaidnak és üzletfeleidnek, hogyan is trükközhetnének (az embereid annyira szeretik ezt a szót, győző!) az általad eskü szerint képviselt magyar állammal szemben. Nem fogják a javadra írni, hogy egyáltalán milyen barátaid vannak (mert hiszen madarat tolláról, embert barátjáról), s hogy rajtuk keresztül milyen érdekes, exotikus nevű üzletfelekkel is kapcsolatba kerültél. Nem a fényes lapokon fog szerepelni, hogy cirkuszi bohózat kellékének használtad a magyar királyi koronát, és az sem, hogy egy újgazdag villájának szintjén álló habostortát építtettél föl örök emléked gyanánt a pesti Duna-partra. Nem a hőstettek között fogják említeni, hogy személyesen követtél el, fáradságos fizikai munkával méghozzá, törvénysértést, s biztattad erre hűséges embereidet is, közvetlenül az ország ama Háza mellett, amelyben a törvényeket hozzák.

  VálaszTörlés
 43. FOLYTATÁS
  És a köpönyegforgatás például, amihez nagyszerűen értesz, győző, az szintén nem hőstett. Hogy előbb radikális vagy, utána újkonzervatív, aztán meg populista, az dicséretére válik ugyan egy kaméleonnak, de egy politikusnak, akinek talán mégiscsak kellene legyen valamilyen minimális meggyőződése, aligha. Hogy a siker érdekében előbb az elszerencsétlenedett úri középosztálynak ajánlod föl a szolgálataidat, aztán a szerencsétlen panelproliknak hízelegsz, miközben az állami gyámkodást igénylő szegény milliárdosoknál is gazsulálsz, az méltó lehet egy condottiere magatartásához, ám egy államférfihoz talán mégsem illik. Ha csakugyan is hinnél annyira Istenben, mint amennyire mutatod, hogy hiszel, győző, akkor azt is tudnád: sokan vannak a hivatottak, de kevesen a választottak.

  Most kezedben a gyakorlatilag korlátlan hatalom, győző, s az ország a lábaidnál hever. Amióta kiderült, hogy tényleg te vagy a győző, méghozzá ilyen arányban, tettél néhány nyilatkozatot, melyekből nagyjában-egészében már látszik, hogy mit akarsz csinálni. Két dolgot akarsz. Először is bosszút állni azokon, akik korábban téged merészeltek legyőzni, különösen is egy bizonyos személyen, aki ellen évek óta folytatta gátlástalan propagandagépezeted a karaktergyilkos amortizálást (hűséges embereid mondják így, tudod, győző), s akit legszívesebben fölköttetnél az első fára, de kényszerűségből megelégszel majd a lecsukatásával. Másodszor pedig az idők végezetéig, de mint tudjuk legalábbis 20 évre, be akarod magadat betonozni a hatalomba – vagy ki tudja, a fontosságban éppen hogy ez az első, legföljebb némi időbe telik a megvalósítása; igaz, igyekszel, az új állampolgársági és választójogi törvények imminens módon kerülnek napirendre. De hogy ezt a hatalmat voltaképp milyen magasabb eszmei célból akarod, azt te magad is csak akkor tudnád, győző, ha egyáltalán ismernél magasabb eszmei célokat.

  Pedig jó lenne, ha ismernél ilyeneket, hiszen a nemzeti megegyezés általad kreált (szépen hangzó, bár kicsit totalitáriusan csengő), egyelőre tökéletesen üres fogalmát talán mégiscsak illene valamiféle tartalommal megtöltened. Különösen, mivel egy beszédedben azt is kifejtetted, hogy a te politikád egyrészt majd az új, alkotó kulturális elit által létrehozott nemzeti értékekre fog épülni, másrészt azonban vissza is fogja jelezni ennek az új elitnek, hogy amit létrehozott, alkalmas-e ilyen magasztos célokra. S ha nem, akkor nyilván éppúgy megnézheti majd magát, mint az általad már levitézlettnek nyilvánított régi. Egyszóval te mondod meg, győző, mi kulturális érték, és mi nem – hát hogyne, hiszen te vagy a győző, s a győző mindent megtehet.

  Legalábbis látszólag. De hát épp erről írtuk már föntebb, hogy ez csak pillanatnyi látszat, a győző vak illúziója. Nálad nagyobb emberek is belebuktak már ebbe, győző, legalábbis hosszabb távon egészen biztosan, s akkor még nem beszéltünk Isten vagy a Történelem mérlegéről. Ha érdemesnek tartanánk, tarthatnánk erről éppenséggel egy történelemórát is neked: a fölsorolt példák sok tanulsággal járnának számodra is, győző, legalábbis ha hajlandó lennél odafigyelni rájuk. Hiszen újabban állítólag már nem is Tisza István a példaképed, hanem Abraham Lincolntól kölcsönzöl idézeteket. Ám ahogyan Goethe mondja: „éppen, hol nincsenek fogalmak, megfelelő szó hamarost akad”; és ahogyan Shakespeare: „szó, eszme nélkül, mennybe sose hat”.

  De vár ám a munka a kertben.

  Lendvai L.Ferenc cikke a Galamusból 2010. május 29.

  http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=12037:uedvoezlet-a-gyznek-11813&catid=47:cslendvailferenc&Itemid=127

  VálaszTörlés
 44. Sztem meg a többség a Jobbik ellen szavazott. A többség az MSZP-P ellen szavazott. A többség az LMP ellen szavazott. A többség a DK ellen szavazott.

  Ugyanis:
  A Jobbik az összes szavazat 19,35%-át szerezte meg ellenük szavazott 81,65%.
  Az MSZP-P az összes szavazatnak csak a 12,26%-át szerezte meg, ellenük szavazott 87,74%.
  Az LMP az összes szavazatnak csupán a 6,89%-át szerezte meg, ellene szavazott 93,11%. 15 emberből 14-en nem szavaztak az LMP-re.
  A DK éppenhogy bejutott a parlamentbe, 5,54% arányú szavazattal, ellenük szavazott 94,46%, azaz húsz emberből tizenkilenc ellenük szavazott.

  Ezzel szemben 10 emberből 5 szavazott a fideszre és ellene is. Kell ezt még ragozni tovább?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem kell. 10 emberből 5 -höz M1, M2, Duna, M5, TV2 és RTL Klub.Hurrá 5 : 1 - re nyertünk. Vivát Mindig TV, Közmédia. Minek nekünk másvélemény, csak összezavarja a gondolatainkat. Még bevezetik az arab számokat és megerőszakolják a jószágainkat és ellopják az asszonyainkat. Bocs, fordítva. Ja, élő migránst még nem láttam, de a templomban mondta a tisztelendő úr, ott van a falon. Biztos eljön, mint a végítélet, osz't akkor oda a közmunkánk.
   Ja, tudod, hogy a MindigTV-nél az ellenzéki tv-k fizetősek? Te a közmunkabérből befizetnél?

   Törlés
 45. Javaslom neked, szép öcsém, hogy költözz le vidékre vagy tíz hónapra. Nem, nem elég két hét, de még három hónap sem. Az is mindegy, ha nem dolgozol, csak kicsit éljél ott. Utána üljél vissza a fotelodba, olvasd el ezt a fröcsögést itt fent még egyszer, ha úgy gondolod, javítsál rajta és utána vitázok veled. De addig nem. Mert olyan szintű fogalomzavarban vagy, hogy az nem mindennapi.

  VálaszTörlés
 46. Fantasztikus írás, jólesett, köszönöm! Hasonlókat írtam ki magamból én is, de ez teljesebb. Ugyanígy érzek. Ne foglalkozzunk a hülyékkel.

  VálaszTörlés
 47. Ez az írás engem megsértett, de gondolom ez nem érdekli a szerzőt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem mert egy frusztrált, nyomorék félhülye csicska. csak mit keres még magyarországon?????

   Törlés
 48. Talán a legnagyobb baki az írásban:
  "letartóztassák az egyetemista srácait, akiket nyitott gondolkodásra nevel."
  Az a legzártabb gondolkodás, hogy tüntetni kell bármi ellen és elhinni hogy az majd változást hoz.
  Rendbontással rendet teremteni vajon nem ellentmondás?
  Van itt is valami:
  http://toxikologia.blogspot.hu/2018/04/most-te-vagy-miniszterelnok.html

  VálaszTörlés
 49. Szívemből szólt ez az írás-csak én ettől sokkal dühösebb vagyok. Kire, mire? Az emberi butaságra. Le lettek butítva? Azt lehet aki vagy eleve az, vagy hagyja magát!

  VálaszTörlés
 50. Igen, egyetértek. Én 700 km-t mentem, hogy szavazhassak az őrült rendszer ellen, de kevés voltam....Tudtam én, h. kicsi az esély, de a választó tömegek sötétsége minden várakozásom alulmúlta. Igen, megértettem, M.o.-on van létjogosultsága a kártyajósoknak, a kozmikus energiát közvetítőknek, csak a józan észnek nincs. :(

  VálaszTörlés
 51. Igen,mert csak a két szélsőség létezik fidesz szavazó fronton,a síkhülye,meg akinek tele van a zsebe a zabrálással,olyan nem létezik,mint pld én,meg a barátaim,meg a kollégáim,meg a családjaik,akik pontosan emlékeznek a legutóbbi nyolc évig tartó balliberális holokausztra,a progresszív idiotizmusra,a tartsuk el a borsodi szaporítófarmokat a gonosz gazdagok (értsd 200K bruttó felettiek) adójából korszakára,a miniszterelnöki posztra nagyítóval embert kereső,majd a csúcsszuper Bajnait megtaláló bohózat korszakára,a CHF hitellel átbaszott milliók korszakára,a munkanélküliség,meg a "fogd a pofádat ha jót akarsz magadnak,mert százak állnak az ajtó előtt a helyedre" korszakára,a szemkilövető szarházi alkoholista féreg korszakára,a minden létező problémát hitelből finanszírozni szándékozó korszakára,ésatöbbi,ésatöbbi..Mert csak és kizárólag fideszmaffia tag,vagy vidéki trágyaszagú paraszt lehet akinek a töke kivan még a gondolatára is annak hogy ez a korszak visszajöhet,mert az ellenzéki repertoár egy vidéki dögkút túlcsorduló tartalmára hasonlít éppen,nem egy olyan formációra akikre egy taknyos zsepin kívül bármi mást is rá mernél bízni,mert a médiájuk ugyanúgy a pofámba hazudik,mint a királyi M1,mert egyik nap még a migráns pereputtyal fényképezkednek,mert free egész kibaszott világ,mindenki egyenlő,mindenkinek mindenhez van joga,másik nap meg már nem tudnak válaszolni arra a kibaszott kérdésre hogy akkor az ellenzék lebontaná e a kerítést,vagy semí?
  Lehet itt tolni a szar fekete vagy fehér,és semmi egyéb,c. bullshitet,de ha azt hiszed hogy csak a hülyék,meg a rendszer haszonélvezői szavazták meg a harmadik kétharmadot,akkor nagyot fogsz koppanni 22-ben is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te mutattad be pontosan a fidesz szavazó lélektanát. Van 8 - 10 évvel ezelőttről keletkezett averziótok, és ez elég, hogy legitimáljátok a diktatúrát. Elzavartok egy rendszert (tök mindegy jogosan vagy sem), mert lop, csal, hazudik, de amikor a jelenlegi rendszer is ugyanezt csinálja, akkor nem vállaljátok be ugyanezt. Korrekt vagy? Valóban becsületes vagy? Valóban demokráciát akarsz? Valóban úgy gondolod, hogy nincs helye hazug, korrupt embereknek a vezetésben? Akkor légy kemény f...ku magyar gyerek és Gyurcsány után zavard el Orbánt is. Mert ugyanúgy hazudik éjjel nappal, lop, csal, mint az általad elítélt előző rezsim. Vagy Te is ugyanolyan mameluk vagy, aki nem meri beismerni, hogy ezek semmivel sem jobbak, mint a régiek, vagy az óriás igazságérzeted alapján nekik is a süllyesztőben a helyük. Ne állj be a "mi komcsink jó komcsi", az "ő komcsijuk rossz komcsi" sorba. Köpd le Gyurcsányt, de köpd le Orbánt is. Vagy egy gerinctelen senki vagy.

   Törlés
  2. Az emlékeid a tieid, de sajnos az emlékeidben lévő állításaid pontról pontra cáfolhatóak, de látom: neked ez úgysem számít. A vélemény is a tied, tartsd meg jól, jól fog még jönni, az bizonyos. Csak az nem érthető, hogy te (és családod, barátaid és üzletfeleid) vajon mért szavaztatok a fideszre?

   Törlés
  3. Ak76: véletlenül tévedtem erre a blogspotra, és csak csodálkozni tudok, miféle gondolkodású emberek élnek itt és fejtik ki a véleményüket (egyébként szabadon és jogosan), kár hogy a valósághoz nem sok közük van. Az igazságot viszont Te foglaltad össze lényegre törően és szókimondóan, aki nem egy álomvilág buborékban él, az esetleg be is látja az igazát. És nem, a valós élettapasztalatokon alapuló, valós munkából élő emberek véleményének szavazásokon való kinyilvánítása nem egyenlő az akarat nélküliséggel, ahogy azt itt - úgy tűnik - általános tényként kezelik. És azért, mert vidéken élek és szereztem diplomákat és dolgozok, még nem gondolom, hogy tudatlan bunkó paraszt lennék (bár a példaképnek tekintett Németországban pl. a "paraszt" megnevezés egy elismert szakmának számít, aki nem hiszi nézzen utána). Egyébként tudomásom szerint parlamentáris, konzervatív liberális demokráciában élünk annak szabályai szerint, amit az itt szereplők többsége, ha nagyot nem tévedek, egy hardcore szociálliberális (szabadelvű baloldali) demokráciával szeretne felváltani (l. Wikipédia), az ezzel egybekötött alkotmánymódosítás alkalmával nyilván az idejétmúlt "haza" és "keresztény" és "család" szavakat is azonnal törölnék belőle. Hát szívük rajta. Egyébként meg minden létező országban minden aktuálisan hatalmon lévő politikai csoport lop és hozz rossz döntéseket is (már amennyiben az állami megbízások elbírálásánál a részrehajlás lopásnak minősül, persze valamennyi mindig ment és menni is fog zsebbe is), nagy különbség viszont a Fidesz és az elődei között, hogy érdekes módon a sok lopás mellett az utóbbi években mennyi minden el is készült, mennyi felújítás volt, mennyi új cég érkezett az országba kormányzati támogatással, ahelyett, hogy bizonyos nyugat-európai és amerikai gazdasági-pénzügyi csoportok utasításainak megfelelően hoznák a döntéseket (pedig abból többet tudnának zsebre tenni, az ne legyen kérdéses). És igen, óriási a különbség, hogy sorba kell állni nevetséges pénzekért a munkahelyekért, vagy végre érzi az ember a fejlődést akár a béreken is - legalábbis innen vidékről így érezni, a 30-50%-al magasabb budapesti vagy a 300-400%-al magasabb nyugati béreket keresők persze biztos máshogy látják a világot. És nem, nem csak a nyelvtudás hiánya akadályozza meg, hogy mindenki kimenjen külföldre dolgozni segédmunkásnak, programozónak, orvosnak, vagy bármi egyébnek, sokan vagyunk, akik több nyelven is beszélünk, érdekes módon erre is épültek nyelviskolák, sőt léteznek vállalati nyelvképzések is. És nem, nem csak a pénz számít, létezik sok más érték is. Létezik a család és a barátság is. És nem tudom, jelentenek-e az itt jelenlévő Többségnek valamit a szintén nyilván idejétmúlt "hazaszeretet" és "honvágy" szavak (de nyilván ez is csak valamilyen diktatórikus agymosott látszatvalóságból került a fejembe, normális ember ilyet nyilván nem érezhet a XXI. században). Ettől függetlenül szerintem is joguk van az embereknek társadalmi kötöttségektől mentes korlátlan egyéni szabadság- és egyéb jogokhoz, de ezt már nevezzük nyugodtan anarchiának, és alapítsanak kedvükre anarchista államokat, és éljenek ott boldogan (amíg rá nem jönnek, mi lesz a következménye). Javasolnám hozzá pl. az egyik Benelux államot tetszés szerint. A hangsúly az "ott"-on van. "Itt" nem fogjuk hagyni, amíg maradnak magyarok. Üdv: András

   Törlés
 52. És bizony van egy nagyon "masszív" réteg, aki azért szavazott rá, mert azt mérlegelte, hogy melyik a rosszabb. Melyik kevésbé hazug, csaló, nyerészkedő, bratyizó, stb.

  VálaszTörlés
 53. Ebben a posztban minden benne van, amit érzek! Ennyire pontos esszét a mai magyar valóságról még nem olvastam. Köszönöm!

  VálaszTörlés
 54. A probléma ott kezdődik, hogy valamelyik mellett állást foglaltok.
  Valamelyik ELLEN. Még nem érzitek, hogy mindkettő egyformán káros.
  Mint az amerikai hernyó. Felzabál mindent amíg teheti.
  Ezt csinálja a politika. Azt senki sem tagadhatja, pártállástól függetlenül, hogy egyre rosszabb lesz minden. Hogy hiába emelkedtek a bérek X%-al, ha a háromszorosára lenne szükség. Hogy van egy réteg, aki mindent megkap, míg a többiek nélkülöznek. Ti azon vitáztok, hogy melyik jobb. Pedig mindkettő (három akármennyi) egykutya. Megvannak a bennfentesek, akiknek jó. Az ország népe le van ejtve. Tökmindegy, hogy fidesz, vagy szoci oldalról.

  VálaszTörlés
 55. A szerző egy orákulum lesz. :)

  VálaszTörlés
 56. Tökéletes, fantasztikus esszé!! Minden benne van, múlt, jelen, jövendő. EZT az írást tenném be az időkapszulába, hogy a földön kívülieknek hírt vigyen, mi volt itt i.sz. 2018. évében Európa majdnem közepén.

  VálaszTörlés
 57. Ak76 és "András"(Unknown2018. április 21. 12:53): Eltelt 2018, kíváncsi lennék, mennyit tartanátok áprilisi véleményetekből. András, bizonyára ma is úgy gondolod, hogy "parlamentáris, konzervatív liberális demokráciában élünk", ha már parlamenti kacskaringó sem kell semmilyen orbáni döntéshez, az még mindig az-e? Igaz, még nem a te padlásod söprik, nem a te munkakörülményeidet lehetetlenítik el, nem a te vállalkozásodat zabrálják el, nem a te családodban szaporodik a nyugatra menekülők száma - vagy letudod azzal, hogy "majd hazahozzák az ott szerzett tudást". Mert eszedbe se jut, hogy tudást és fizetést is itt, ennek a "sokjelzős demokráciának" kellene biztosítania az állampolgárainak, csak hát nincs szükség állampolgárokra, itt vaksüket alattvalókra van szükség, gyártják is őket ezerrel - de TE persze sose leszel azzá, ugye? Igaz, már a saját embereiket is sarabolják, de te sose kerülsz célkeresztbe – hiszed még ma…
  De van jó hír: tényleg nem "bizonyos nyugat-európai és amerikai gazdasági-pénzügyi csoportok utasításainak megfelelően" sz*ródik el az ország, ellenben az oroszoknak a Paks-hitelt máris visszafizettük (ők tehát a pénzüknél vannak, itt meg semmi sem készült), mi meg fölvettünk a beruházásra ÚJABB kölcsönt, ami ugye azért jó, mert jó, és az orosz cégeket is lesz miből kifizetni. Hogy Paks jó-e, az meg kit érdekel? Ahogy az a " demokráciákban" lenni szokott, szemben a szerencsétlen random BENELUX államocskákkal, ahol az "anarchia" oda vezetett, hogy a 10 legjobb gazdaság között vannak, míg a Nagy Orosz Medvegyev (Putyin mennyországa) a világ ásványkincseinek felét birtokolva a kemény 38. helyre verekedte magát. Világos, kit tartunk követendőnek... :-(
  Igaz, van előnyünk is. Végre minden "nemzeti" (a szippantóskocsitól a lúdtalpbetétig), így senkinek nem kell (vagy szabad?) gondolkodnia, hogy a hazaszeretete mit is jelent pontosan. "Majd megmondják fentről, hogy mi a véleményem." Közben sikerült az ország legnagyobb és soha vissza nem térő lehetőségét, a sosemlátott nagyságú EU-s támogatást sz*r díszkövekre, 30 centis kilátókra, szétrohadó, sehová sem vezető tanösvényekre, lakóházzá lopott vadászházakra elpazarolni - és persze mindenekfelett "közpénzjellegétől megfosztva" magánvagyonná lopni. András szerint "nagy különbség a Fidesz és az elődei között, hogy a sok lopás mellett az utóbbi években mennyi minden el is készült, mennyi felújítás volt". Ja. Csakhogy soha ennyi ingyen pénz sem volt, látszatja meg szinte semmi. Ami meg van, az fél-egy év alatt széjjelrohad. Nézem, látom, tapasztalom, nap mint nap.
  Rövid időn belül jártam saját városomon (Nyíregyháza) kívül Zalaegerszegen, Karcagon, Debrecenben, és több kisvárosban, Szabolcsban és Szatmárban. Elkeserítő. Térben (és időben is) egymástól nagyon távol álló magyarországi települések, de a "csodás jövendő" jelei helyett a leromlás, jobb esetben az évtizedek óta helyben topogás jeleit láttam - mindenütt. És a tudatos, egyforma módszerekre épülő lopás-sikkasztás egyértelmű térhódítását. És az ehhez társuló, lehajtott fejű, már-már szégyenkező mormogást az ottaniak részéről, mert tudják jól: részesei, de nem haszonélvezői ennek az országos pusztulásnak...
  Hát bizakodjatok csak Ak76, András és számos hozzátok hasonlóan gondolkodók, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér... Hagyománytiszteletből jeles: ugyanígy lopták ünnepelt elődeitek ezt az országot évszázadokon keresztül, sikerült visszaforgatni az idő kerekét, kompország továbbra sem képes eldönteni, tud-e, akar-e valódi, létező és lélegző európai országgá válni.
  De semmi baj: lassan kipusztuló nemesi családjaink helyére gründoltatok sine nobilitate famíliákat, gazdagnak gazdagok, csak éppen még tahók, műveletlenek és (hiába áltatjátok magatokat): magasról tojnak az országra és rátok is, kedves fideszes szavazók. Ha már látható, számotokra is egyértelmű baj, összeomlás lesz, rájuk ne nagyon számítsatok! Ők fognak elsőként kirobogni a még nyitott határon - nem keletre! :-D

  VálaszTörlés
 58. ez az írás primitív, ostoba, halvány gőze nincs a falusi életről, annak valódi és csodálatos minőségéről, a falusi ember tájékozottságáról és eszközeiről (4G, okostelefon stb.) és világlátásáról, utazási szokásairól, valódi életőről. Ez a vélemény egy dühöngő, gyűlölködő ember frusztrált panellakó kirohanása, nem több

  VálaszTörlés