2016. augusztus 20., szombat

A szégyenletes szervezés olimpiájaNemes eszmék, nagy szlogenek, "egymás kezét fogó", meg "összekapaszkodott" nemzetek. Sport-, és emberi drámák, hatalmas győzelmek, drámai bukások, emberi sorsok, lassított képsorok, könnyek, örökre beégett mosolyok. És mivel ez is, meg minden más is több milliárd FB, Insta, Twitter profilon át ömlik bele az arcunkba, elborít minket úgy az információ mennyisége, hogy még alig-alig van vége az olimpiának, de már el is felejtettünk néhány igen árulkodó, igen beszédes apróságot. Amelyek  - legyen egynémely sportteljesítmény bármely emberfeletti  - komoly kérdéseket vetnek fel.

Ki merem mondani, hogy ennél gyalázatosabban szervezett, bonyolított, ennél szánalmasabban kivitelezett Olimpiára nem emlékszem, pedig '88 Szöul óta nézem mindet. És volt máskor is doppingbotrány, voltak másutt is véleményes, vagy egyenesen pofátlan bírói ítéletek. Sziszegtünk a pekingi építkezés idején is a kitelepített nyomorult több ezer ember kapcsán, a Sydney közvetítési időpontok versus időzónák kapcsán, csóváltuk a fejünket, hogy a nem igazán korrupciómentes beruházások és a szegény népek nem vetettek jó fényt az athéni stadionokra.

De hogy 2016-ra oda jussunk, hogy sportolókat tizesével kirabolnak, átvernek, bántalmaznak taxiban, pisztolyt fogjanak rá a riói éjszakában, olyat még nem láttunk. Hogy egy eleve agresszív vírussal súlyosan fertőzött térségben rendezzenek olimpiát, ahol naponta olvasni, hogy melyik sportoló milyen további betegséget, fertőzést kapott el, hogyan fosik parádésat a milyen koszttól, olyat még nem láttam. Olyat meg pláne nem láttam, hogy az uszodában és a kajak-kenu versenyeken a győztesek és helyezettek 20-40 másodpercig nézelődnek a célban, mire kiderül az eredmény. Úgy értem, a londoni olimpia eredményeit élőben követték a nemzetközi űrállomáson, ember. Itt meg bambulunk fél percig a HELYSZÍNEN?! Meg a különféle versenyszámokban elkésnek a startpisztolyok, technikai okok miatt újra rajtoltatnak zavaróan sok futamot, az mi? A gyerek 4 évig napi 6-8 órát készül egy versenyre, és a legfontosabb, legfeszültebb, leginkább éles pillanatot elbassza valami szervező? Mi van itt?

Eleve ugye egy alávalóan korrupt körülmények között odaítélt helyszínen vagyunk, a szegény és gazdag világ megdöbbentően ordenáré kontrasztja a hátterünk, egy összeomlott gazdaság és társadalom a díszletünk - csupa, az Olimpia eredeti és nemes eszméivel ölelkezve harmonizáló körülmény. A forgatókönyvünket színesíti a zika vírus, a nemzetközi terrorizmus általi általános nyugalmi lelkiállapot, az égbekiáltó jelentése és jelentősége a világ első menekült-válogatottjának, hogy csak néhányat említsek. És akkor jönnek az államilag doppingolt oroszok, amit azért gondoljunk már végig alaposan, a kezet nem fogó egyiptomi judós, miközben mi még ahhoz sem tudunk hozzászokni (mert nem lehet), hogy ha ezüstöt nyer egy észak-koreai, akkor elnézést kér...azaz már megint minden adott egy úgynevezett szép és emelkedett hangulathoz.

Erre bezöldül a medence. Ilyesmit kitalálni sem lehetne. Amúgy is egy olyan szeles helyen van a műugrás, hogy világbajnokok hasasokat ugranak tehetetlenségükben. Kérdem én, hol a híres nemzetközi sportdiplomácia, a lobbierő, az asztalra csapás? Mi jön még? Piranhákat miért nem telepítenek véletlenül? Aztán elsiklunk mellette, de hogy bírókat (!!) kell kizárni a boxolóknál, annyira durván csalnak, az ugye az egész versenyüket lényegében értelmetlenné és nevetségessé teszi a szerencsétleneknek. Vállalhatatlan körülmények egy csomó sportágban. Időben csúszkáló közvetítések, helyi idő szerint éjfélkor indított úszó számok, ami minden időzóna számára alkalmatlan.

Itt egy olimpia, amire sokkoló pénzeket költöttek és loptak el, és ahol azon kell izgulni a versenyeken kívül, hogy ne szakadjon le a lelátó, ne csapja le a biztosítékot valami és menjen el az áram, ahol a nyílt vízi úszók azon "viccelődnek", hogy a napokkal korábban ugyanott talált vízihulla remélhetőleg nem lesz már a pályán a futam alatt. A totálisan felbillent világ szembetűnő jele az a Michelin csillagos olasz szakács, aki a jóérzésű stábjával naponta 5000 (!) adag ételt főz és küld szétosztásra pusztán abból az alapanyagból, amit azért rendelnek az olimpiai faluba, mert hátha megeszik a sportolók és résztvevők, de lényegében biztonsági tartalék, azaz tutira megmarad. Egészen beszédes az adagszám is, meg az is, hogy tulajdonképpen kis túlzással a hátsó ajtón elég kiadni a cuccot, ott ugyanis tömegben állnak az éhező és nélkülöző nyomorultak. Egy valóságos, és odaképzelt falon túl. A nyomor által leegyszerűsített világukból nyilván benéznek ebbe a hamisan csillogó világba, ahol még mindig fejlesztésnek hívják a korrupciót, felemelő pillanatnak hívják a doppingolt, elcsalt, legyártott eredményt is, ahol a magasabb politika és a magasabb lóvé a kirekesztett és leszart oldalra összetereli a nyomorgót és az évtizeden át egy célért harcoló, majd a körülmények miatt elbukó sportolót, ahol olyan állapotok vannak, hogy a gazdag ország sportolói nem a faluban laknak, hanem az odarendelt luxushajón, ahol az egyenlőbbek még a szokásosnál is egyenlőbbek.

És mindezeket tudva belegondolni is szörnyű, hogy mi történik ott és azokkal, akik nem twittelnek. A kiszolgáltatottakkal. Hogy mit művelnek vajon ilyenkor a riói árnyékos utcákban, éttermek hátsó termében, félreeső motelekben. Vajon hány helyi gyerek, nő és szerv indul útnak akaratán kívül az olimpia kapcsán és után? Ha azt dühítő és szomorú elgondolni, hogy a több, mint 11.000 sportolóból hánynak reccsen meg a karrierje, vagy akár az élete egy hibás szervezésen, egy elcsalt ítéleten, vagy egy szerencsétlen véletlenen, akkor gondoljuk végig azt, hogy hány életet és milyen szinten csavar ki egy olyan olimpia, amit minden ízében a totális gátlástalanság vesz körül, amit az eszmék és a humánus gondolkodás nettó eltiprásával hoztak létre, és döbbenetesen hatalmas adag dilettantizmussal, nemtörődöm gőggel és aljassággal fűszerezve bonyolítanak le.

Hogy mi a megoldás? Furfangos kérdés, első logikus válasz a korrupció megszüntetése lenne, de ez már álomnak is bárgyú egy olyan világban, ahol Szocsi rendez téli olimpiát, Rio megrendezheti minden idők legnevetségesebb nyári játékait, Brazília - Oroszország - Katar az utolsó/következő 3 futball VB helyszíne, egyszóval a nagyhatalmi mutyika nem tűnik felfüggeszthetőnek. Ha viszont ezt kénytelen-kelletlen elfogadjuk, akkor legyen már cserébe lehetőség a nyilvánvalóan csaló bírók, az államilag dotált dopping felfüggesztésére, legyen már alapvető elvárás, hogy a versenyeket legalább vállalható minőségben megszervezik, és ha már menekült válogatott is van, akkor a humanitárius része ne csak szelfikben merüljön ki, meg önjelölt akciókkal jelentkező szakácsokban és egyéb jólelkű népekben, hanem valami globálisabb akciót is hadd lássunk.

Így ugyanis az Olimpia megszűnik az lenni, ami mindig is volt. Megszűnik szépnek, szerethetőnek, megszűnik nemesnek, kiemelkedőnek, megszűnik unikálisnak lenni. Megszűnik értékes sportteljesítménynek lenni ad absurdum. És ugyan Tour de France-t is rendeznek a mai napig, a versenyt övező mítosz megszűnt, amióta mindenki számára világos, hogy nem az a kérdés, doppingol-e valaki, hanem hogy magát, vagy a biciklijét turbózza fel valami illegálissal. Talán nem kéne eljutni az olimpia kapcsán is odáig, hogy egy aranyéremre csak a győztes családtagjai, szponzorai, edzői - orvosai - vegyészei és adott sportágat űző 10-14 évesek kapják fel sóhajtva a fejüket.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése