2015. február 13., péntek

Gyakorlati útmutató váratlanul meggazdagodott magyarok részéreFurcsa világban élünk. Gyors, kegyetlen, kiszámíthatatlan közeg ez. Egy csomó olyan helyzetbe sodor bennünket az élet, amelyre nem lehetünk felkészülve előre. Én úgy veszem észre, Magyarországon egyre gyorsuló ütemben és egyre nagyobb számban vannak emberek, akik teljesen önhibájukon kívül felfoghatatlanul gyorsan  és őrületesen vagyonosak lesznek - de ki tudná tartani a tempót? Ki tudna felzárkózni a társasági élet szigorú szabályaihoz egy hétvége alatt? Ki tudna alkalmazkodni a csincsimincsi életforma bonyolult szokásaihoz csak úgy ukmukfukk? Na ugye. Ez a poszt őket hivatott segíteni, a zavarukat feloldani, a beilleszkedésüket segíteni. És itt kell elmondani, hogy hihetetlenül tapintatlan és bunkó dolognak tartom, hogy nem adjuk meg nekik a/ a minimum türelmi időt ehhez a tök nehéz átálláshoz, b/ a tiszteletet a kemény munkával megszerzett vagyonnak, c/ a támogatást, hát ők  is érző emberek, nem?


Mostantól pedig hozzátok szólok, elesett testvéreim az Úrban. Nincs több szellemi nélkülözés, nincs több bizonytalanság a csillogó fogadás előtt. Te is a Youtube-ról tanulod titokban, hogyan ejtik, hogy Viton vagy Vüton a Vuitton? A CSI-ból lesed Los Angeles menő városrészeinek nevét? Hangparancsra van állítva a telefonon a gugli, ha olyat mondanak? Egyet se félj. Nem olyan rémes az az új világ, amibe belecsöppentél. Itt minden új ismerősöd szívbéli jóbarátod lesz, hiszen ugyanolyan becsületes, jólelkű rendes ember mind, mint te magad is vagy. Bármikor nyugodtan kérdezhetsz többször is, nem kell szégyenkezni. Sose felejtsd el, itt mindenki ugyanonnan jött, ahonnan te. Szóval csak bátran.

Végre nemcsak gondolhatod, hogy mindenhez értesz, hanem ki is mondhatod büszkén, hogy egy poliészter vagy. Itt csak ugyanilyen cizellált koponyákat fogsz találni, mint amilyen te magad is vagy. Itt végre megértő fülekre fogsz találni, ha azt mondod a hétkerből jössz, vagy horvátba mész. Jegyezd meg, soha többé nem kell komplexusosnak lenned, mert gőzöd nincs róla, hogy a Brahms egy autótuning műsor címe a Sat1-en, vagy nem az.

Ebben a te új csodavilágodban minden van, aminek lennie kell, és semmi nincs, aminek ott nincs helye. Ha neked azt úgy kényelmes mondani, hogy vileroá és bos, akkor a jobb kezed pecsétgyűrűs-, és kisujjával tudod kiintegetni azokat a szobából, akiknek ez nem felel meg. Nehogy már megszóljon bárki bármilyen tré szarral, mert esetleg ráküldesz egy vagyonosodásit (és mindjárt a kurva anyjára is). Különben is az egyik alapvető szokásoddá kell tenned, hogy fenyegető legyél. De nem ám az útszéli proli sutymák módon, hanem ahogy a gazdagok nyomják. Mármint a penge gazdagok, nem holmi burzsuj meg entelektüel (ezt a szót pl ugord át eccereűen. Látod? Ennyi.) gecikről beszélek ám. Nézéssel, első mondattal, kicsi nyakmozdulattal fenyegetőnek lenni - az a pálya faszikám, ott a lényeg. Fossanak tőled. Ez a legfontosabb. Hálistennek könnyű rajoskodással lehet gecózni étteremben, taxiban (hétköznap csak a csumpicsírák vezetnek autót, elmondanám), bármilyen recepciós pultnál, pénztárnál. Gyakorolnod kell mindenhol. Sőt. Fel kell venned egy asszisztens kódnevű szolgát, aki azért megy veled, hogy mások lássák, hogy van pénzed ilyen köcsögre, meg hogy mások előtt mindig legyen kéznél megalázható paraszt. Odaszólsz lazán, meg odadobsz neki tárgyakat mások előtt, ilyesmi. Akármit kérdez, de mondom, akkkkkármit kérdez, kibaszottul a mondat felénél feleslegesen nagy hangon belekérdezel, hogy MIT?! És elmondatod vele háromszor. Nem azért, mert süket vagy, hanem mert annnnnnnyira nem érdekel téged, amit ugat, hogy el kell mondja többször. Ez így megy. Különben sem tanulnak ezek a kis patkányok semmiből, meg belőled él bazmeg, nem? MIT?! Mondja el akárhányszor. Mi a fasz. Nehogymá..

Szükséged van az életnek egy területére, amihez kurvára értesz. Mármint társaságban. Az egy dolog, hogy folyamatosan érezteted mindenhol és mindig, hogy neked vannak kapcsolataid. Naná. Sosem leplezel le egyet sem, de utalgatsz rá. Biccengetsz a fejeddel, hogy éééééértitek. Megköszörülöd a torkod, hogy erről most nem mondhatok többet. Itt. De az irodámban esetleg folytathatjuk, ha megtennéd, hogy a titkárnőmmel naptárat egyeztetsz. Nem adsz időpontokat soha senki olyannak, aki tőled akar valamit. Csak olyannak, akitől te akarsz valamit. Manipulálod őket, tologatod. Nem érsz rá. Automatikusan, ösztönszerűen kell tudnod használni olyan kifejezéseket, hogy a házvezetőnőm malibun, vagy a thai masszőröm. Mert főnök vagy, és főnökként kell viselkedned. Aki gazdag, mindig főnök, sose felejtsd el.

Szóval a lényeg, parékám, hogy valamihez iszonyúan értesz. Ez nyilván az a terület, ahonnét a lóvé van. Ha elkezd ömleni a váratlanul sok pénz, tudnod kell társaságban lazán odabaszni, miben utazol. Nem mintha néhány mondat után nem mondhatnád, hogy fáraszt a beszéd, vagy hogy most légzőgyakorlatot kell végezned a vérnyomás-appod szerint. Különben is, a tieid között észre fogod venni, hogy másoknak sincs fogalma sem. Ez itt nem kell. Elég, ha tudsz összekacsintani. Elég, ha meg tudod mondani ki számláz ki helyett kinek mit mikorra. És a végére hagytam a legeslegeslegeslegeslegfontosabbat: 

Mindig tudnod kell, kit utálunk. Ez egyszerűnek tűnik, és asszed majd az elején megtanulod hirtelen, és aztán mehet a hoppá. Kussolj, maradj még egy percre, elmondom faszfej: utálni bárkit utálhatunk bármikor. Holnaptól is. Akkor is, ha tegnap anyánk életét mentette meg, miközben éhező csecsemőket etetett. Ez a fontos hombre. Hogy utálni bármikor bárkit utálhatunk. És akire mi mondjuk, hogy utáljuk, azt te is utálod. Kérdő mondat itt nincs. Utáljuk. Passz. Amíg utálni jobban tudsz, mint a többi nettófejű alak, addig téged nehéz lesz úgy utálni, hogy abból bajod legyen. Ha majd téged utálunk esetleg annyira, azt meg azonnal érezni fogod, de azon aggódnod nem kell. Azzal úgyse tudsz micsinálni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése